Tasten in het donker als het over de HDD markt gaat

De melding van Trendfocus over het aantrekken van de DRAM en NAND prijzen heeft duidelijk meer de aandacht getrokken dan de melding over de stagnerende HDD markt.

HDD als indicator

HDD-harde-schijvenHDD shipments zijn een belangrijke indicator voor de hardware omzet en trends in het IT kanaal. Als er veel harde schijven worden verscheept naar afnemers dan betekent het gewoon dat er veel servers en desktops in bestelling zijn. Tussen het van de lopende band afrollen van de schijven en het verkopen van de appliances waar ze in zijn verwerkt zit meerdere weken, soms zelfs maanden.

Harde schijven worden ook los verkocht. De grootste groep afnemers zijn niet de consumenten die thuis de NAS upgraden. Hyperscale en enterprise datacenters hebben het liefst de nodige voorraad om snel te kunnen reageren bij zowel incidenten als pieken in de groei.

De cijfers waar Trendfocus eerder deze maand mee kwam hebben betrekking op Q4-2023 en het hele jaar. In het laatste kwartaal was er schijnbaar voor twee van de drie fabrikanten (Toshiba en WD) een plus. Over het hele jaar gezien hebben de drie minder verscheept dan in 2022.

Trendfocus noemt geen exacte cijfers of percentage, maar hanteert een bandbreedte. De krimp bedraagt tussen de 18 en 23 procent. Dat is fors. Het aantal shipments van 2023 was lager dan van 2022 en dat was het slechtste jaar tot nu toe met een gemiddelde krimp van 40 procent (!)

Verdringen

Natuurlijk ligt het voor de hand te wijzen naar SSD’s en er van uit te gaan dat die HDD’s verdringen. Hoewel een aantal AFA verkopers dat ook al jaren beweerd is dat niet de enige juiste verklaring. De capaciteiten en prijzen van SSD’s zijn namelijk nog steeds een serieuze beperkende factor.

Andere oorzaken

Er moet echt wel iets anders spelen. Grootafnemers zijn in ieder geval al in 2022 gestopt met hamsteren. Dat is misschien wel omdat de magazijnen vol zitten of omdat ze wachten op nieuwe modellen. Het kan ook heel goed een kwestie van budgetten zijn.

Als er een onderwerp is waarbij analisten behoorlijk in het donker tasten dan is het wel de stagnerende HDD markt. Alle bekende modellen en theorieën gaan voor dit product niet meer op. Dat is voor sommigen vervelend, anderen zien het als bewijs dat IT goed blijft voor onvoorspelbare verrassingen.

NB Forbes heeft hier over het onderwerp twee leerzame grafieken. Of de conclusie van het artikel (groei in 2024) klopt, daarover kan gediscussieerd worden.

Mobiele versie afsluiten