Rechter verbiedt vastschroeven van laptop aan bureau

Want het heeft niets met security te maken

Een rechter in Keulen heeft recent een bedrijf verboden een laptop vast te schroeven aan een bureau. Wat er precies aan de hand was en waarom het escaleerde tot een rechtszaak staat hieronder.

schroevenNet als in Nederland moeten leden van de ondernemingsraad in Duitsland het werk kunnen uitvoeren. De benodigde zaken dient te werkgever ter beschikking te stellen. Bij de echt grote organisaties heeft de OR een eigen ingerichte werkkamer met dito werkplekken.

In Duitsland deed zich het geval voor dat een bedrijf geen zin had in een OR. Vanaf het mogelijk maken van de eerste verkiezingen werd er tegengewerkt. Toen dat station gepasseerd was en de medewerkers de OR leden hadden gekozen begon de volgende fase van de sabotage. Het bedrijf weigerde de medewerking voor het faciliteren van de werkzaamheden.

Arbeidsrecht

Die actie is niet slim, want Duitsers zijn goed in het afdwingen van het arbeidsrecht. De werkgever werd voor de rechter gesleept en kreeg daar te horen dat de faciliteiten moeten worden geboden, zo niet dan volgt er een behoorlijke boete.

Je zou denken dat dit indruk zou maken, maar niet dus. Deze werkgever kwam op het idee van de OR leden te eisen waar exact zij dat werk zouden verrichten. Op die plek is een computer geïnstalleerd. Om precies te zijn een laptop vastgeschroefd aan het bureau. Dat zou namelijk de veiligheid ten goede komen.

Het op deze manier fixeren van computers komt voor in winkels en op beurzen op diefstal te voorkomen. Bij recepties waar bezoekers zich registeren is het ook wel eens te zien. Maar een reguliere werkplek?

De OR stapte wederom naar de rechter. Wees op de voorgeschiedenis en gaf aan dat dit de enige laptop in het bedrijf was dat zo “beschermd” was. Voor de rechter was het zo wel genoeg. Het vastschroeven van een laptop is verboden en de werkgever kreeg een behoorlijke dwangsom opgelegd voor elk dagdeel dat de situatie zou blijven bestaan (bron).

Security als drogreden komen we wel vaker tegen, maar dit is wel een heel bijzonder geval.

(nee, het gaat niet om een Kensington kabel of slot. Het vonnis spreekt echt over het vastzetten aan het bureau)

Mobiele versie afsluiten