Voorspellingen over veranderingen in het jaar 2022 voor de IT sector nemen toe en er is zowaar een artikel dat de eSIM noemt. De standaard voor de embedded SIM bestaat sinds 2016, maar tot nu toe zijn vraag en aanbod zeer gering.
Voorspellingen vs de realiteit
Voorspellingen over de ontwikkelingen in de IT sector zijn de laatste twee jaar links en rechts ingehaald door de realiteit. Het enige dat min of meer is uitgekomen is dat de groei van data en het gebruik van clouddiensten verder is toegenomen. De reden van die groei kon zich twee jaar terug niemand voorstellen. Inmiddels accepteren we dat werken en de werkplek zeer waarschijnlijk blijvend zijn veranderd.
Thuiswerken is bijna overal om ons heen de norm geworden. Daardoor is de behoefte aan IT veranderd. Wie een vaste lijn heeft en thuis werkt gebruikt die meer dan twee jaar terug. De aanvankelijke abrupte omkeer van de daling van het aantal belminuten is weliswaar tot stilstand gekomen, maar de meerwaarde van een vaste lijn thuis is voor velen wel aangetoond.
Bellen met een vaste lijn trekt minder de aandacht bij de voorspellingen dan verhalen over videoconferenties, UCaaS oplossingen en dergelijke. Waar op zich ook heel weinig over wordt geschreven is de toekomst van het mobieltje. Zelf over 5G is niet veel te vinden.
eSIM
En dan is er dus de eSIM, een standaard die dateert uit 2016 (bron). Alle smartwatches, smartphones, auto’s zouden dat gaan krijgen. De eSIM zoun ook zijnweg vinden naar smart devices. Maar tot op heden is daar bijzonder weinig van gebleken.
Tegen het einde van 2021 zijn er drie fabrikanten van smartphones/watches die het voor meerdere modellen aanbieden. Apple, Samsung en Google hebben gemeen dat ze vooral de bovenkant van de markt bedienen. Achterhalen welke andere merken meerdere modellen hebben geschikt voor eSIM levert nog een handjevol toestellen op. Grootschalig en betaalbaar is het aanbod zeker niet.
Als er dan een voorspelling voor het jaar 2022 voorbijkomt waarin een lans wordt gebroken voor de eSIM valt dat extra op. De verwachting dat tegen het einde van het komend jaar 10 procent van alle devices een eSIM heeft is in ieder geval origineel. De aanvullende opmerking dat dit percentage in de VS en de EU hoger zal uitvallen getuigt van erg veel optimisme.
De groei van het aantal nieuw verkochte toestellen en dan vooral toestellen met een zakelijk abonnement in Nederland is niet groot genoeg om 10+ procent binnen 12 maanden mogelijk te maken. Toestellen worden om meer dan een reden (*) steeds langer gebruikt en dat remt de traditionele vervangingsmarkt.
Op de kaart zetten
Daarmee zijn de voorspellingen over de eSIM in 2022 voor onze markt niet helemaal relevant. Het blijft echter zonder meer lovenswaardig dat iemand het onderwerp op deze manier weer op de kaart zet. De eSIM heeft immers de nodige voordelen. Maar bij een geringe expliciete vraag en weinig aanbod lager dan het topsegment lijkt een doorbraak in 2022 weinig waarschijnlijk.
(*) levertijden, hogere prijzen, duurzaamheidsbeleid