Cisco en het slechte nieuws – geen incident

Het slechte nieuws waarmee Cisco vorige week kwam, was deels verwacht. Dat er weer een grote ontslagronde zou komen was al uitgelekt. Dat de prognoses verder worden teruggeschroefd was dat niet.

Ontslagronde

CiscoDe zoveelste ontslagronde in de IT en bij Cisco kreeg de meeste aandacht in de pers. Naar Nederlandse begrippen is vijf procent van het personeel op straat zetten fors, naar Amerikaanse begrippen is het gematigd.

Toch zijn veel analisten in dat land geschrokken. Dat komt omdat min of meer gelijktijdig andere IT bedrijven die de telecomsector als klant hebben met dit soort meldingen kwamen. Het is daarmee nog duidelijker geworden dat de telecom operators flink op de rem staan. Investeringen in 5G of andere netwerken worden verkleind of zelfs uitgesteld. Cisco is wat dat betreft geen incident, of zelfs maar graadmeter. Het bedrijf bevestigt de sectorbrede problemen.

Voorraden

Een ander punt waar analisten onaangenaam verrast door waren is de mededeling dat voorraden bij Cisco u voldoende zijn voor gemiddeld 20 weken business. Analisten die dat verklaren als een te grote buffer omdat de vraag na te laag is hebben gelijk. Toch vergeten ze daarbij iets en dat is namelijk dat de vraagzijde schijnbaar geen reden heeft om bij Cisco voor nieuwe spullen aan te kloppen.

Wat we in die toegenomen voorraad zien is deels ook het gevolg van het oprekken van de levensduur bij telco’s, hyperscalers en andere IT gebruikers. Als je zes jaar in plaats van vier jaar doet met een server dan kan een switch, router of andere device ook langer mee. Er waren al langer indicaties dat bedrijven als Cisco gingen worden en te weinig voorbereidingen troffen. Door het noemen van de buffer weten we nu dat dit inderdaad klopt.

Dat Cisco & Co luid op de AI trommel slaan is dan ook erg voorspelbaar. Maar we zien tevens dat het bedrijf de verwachtingen voor de rest van het jaar neerwaarts heeft bijgesteld. Het lijkt dus  dat Cisco inschat dat AI nieuws voorlopig onvoldoende impact zal hebben op de business en niet in staat is de omzet op te krikken.

Mobiele versie afsluiten