Zomercolumn: waarom veilig informatiebeheer belangrijker is dan ooit

Wereldwijd verplaatsen bedrijven hun gegevens en documentatie steeds meer naar cloud- of webgebaseerde platforms om hun workflows te stroomlijnen en de beveiliging van hun data te verbeteren. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, nemen ook de cyberdreigingen toe die voor grote ontregeling zorgen.

Cyberdreigingen in een digitale wereld

Cyberaanvallen op bedrijven zijn de afgelopen jaren in heel Europa toegenomen en geavanceerder geworden. Dit is niet alleen een zorg van grote bedrijven of financiële centra, maar een zaak van iedereen. In maart 2024 waren in Europa de overheid, detailhandel, productie en IT-diensten en software de sectoren met de meeste inbreuken. Toch zijn grote én kleine bedrijven in andere sectoren wel degelijk een doelwit.

Hackers kunnen de persoonlijke gegevens van werknemers, de privégegevens van klanten, de financiële gegevens van het bedrijf en alle andere gevoelige informatie in hun voordeel gebruiken om ze te verkopen of geld en intellectueel eigendom te stelen. De gevolgen van een cyberaanval kunnen verwoestend zijn voor een bedrijf van elke omvang. Niet alleen op financieel gebied; het heeft ook grote impact op hun reputatie en betrouwbaarheid. Mensen doen liever geen zaken met bedrijven waarvan bekend is ze te maken hebben gehad met een datalek dat hun klanten in gevaar heeft gebracht.

Veilig informatiebeheer

Digitalisering is geen one-size-fits-all proces, dus is het belangrijk dat u de opties onderzoekt en een oplossing kiest die bij uw organisatie past. Als uw medewerkers hybride werken is het essentieel om voor een contentmanagementoplossing te kiezen die gemakkelijke toegang tot gegevens vanaf verschillende locaties mogelijk maakt en er tegelijkertijd voor zorgt dat de inhoud alleen toegankelijk is voor geautoriseerde medewerkers.

Kies een oplossing die bestanden snel en eenvoudig digitaliseert en organiseert. Waarmee documenten worden opgeslagen op een centrale plek, beveiligd met (persoonlijke) toegangsrechten. Waarmee u informatie kunt labelen met keywords zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn. Een oplossing die niet alleen de workflows stroomlijnt maar ook de informatiebeveiliging verbetert en alle aanpassingen aan een document bijhoudt, zodat u er zeker van bent dat u altijd aan de laatste versie werkt, zelfs vanaf een externe locatie.

Slimme (multifunctionele) printers

Veel bedrijven realiseren zich niet dat geprinte informatie voortleeft in het geheugen van hun printers, en dat deze machines ook een doelwit zijn voor cyberaanvallen. Gebruik daarom slimme multifunctionele printers die zijn uitgerust met uitgebreide beveiligingsfuncties, zoals versleuteling en het wissen van geprinte gegevens zodra ze niet langer nodig zijn.Veilig informatiebeheer met Kyocera

Het is tegenwoordig absoluut noodzakelijk dat bedrijven de dreiging van cyberaanvallen begrijpen en zich wapenen tegen inbreuken. Met een slim informatiebeheersysteem wordt dit niet alleen mogelijk, maar ook eenvoudig. In combinatie met veilige printers die geprinte gegevens versleutelen en wissen, kunnen uw bedrijfsdocumenten veilig blijven gedurende hun hele levenscyclus, van printen en scannen tot opslag in de cloud.

Mark Rövekamp is Product Manager Software & Services Kyocera Document Solutions Nederland

Mobiele versie afsluiten