Soms zien we verandering aankomen, maar soms is die er ineens. Ik geloof dat we momenteel getuige zijn van een stille revolutie in de manier waarop we IT-middelen beheren en implementeren.
Eerdere heroriëntaties van IT zagen we vaak aankomen. Het feit dat deze heroriëntaties zorgden voor grote veranderprogramma’s was dan ook geen verrassing. Denk aan de investeringen die organisaties deden in de jaren ‘80 en ‘90 voor client/server of, 20 jaar later, voor SaaS en de public cloud. In beide gevallen hebben IT-architecturen een grote verandering ondergaan. De huidige revolutie belooft echter een vrijwel naadloze transitie te worden die, gelukkig, niet de grote investeringen en het strategische verandermanagement vereist als bij eerdere grote veranderingen. Sterker nog, de meeste mensen buiten IT zullen niet eens merken dat het plaatsvindt.
Over welke grote verandering hebben we het dan? We hebben het over échte portabiliteit van workloads (cloud-naar-cloud of cloud-naar-on-prem en vice versa) zonder refactoring. En, breder gezien, de mogelijkheid om het soort flexibiliteit te leveren dat de business altijd al van zijn IT-hoofden heeft gewenst.
Denk aan containerbeheer, cloud-native modellen zoals ondersteund door CNCF, edge computing, AI en orkestratietools. Stel je de kracht voor van het samenbrengen van deze elementen met elastische schaalbaarheid voor een ‘run anywhere’-wereld waarin applicaties en services on the fly kunnen worden verplaatst naar de plek waar ze de beste prestaties en meeste waarde leveren. Dit is de ontwikkeling naar een volwassen staat van het hybride multi-cloudtijdperk. We stappen af van de wild west-fase die gekenmerkt wordt door ad hoc-benadering en gaan richting de volwassenheid en standaardisatie die organisaties nu nodig hebben.
Hoe nu verder?
Organisaties hebben nu de kans om de grote obstakels te overwinnen die in de weg stonden van naadloos applicatie- en resource-management. Concrete volgende stappen kunnen zijn: het creëren van een uniforme standaard voor het beheren van gecontaineriseerde workloads via één beheerconsole met ingebouwde lifecycle management of het verkleinen van de complexiteit van het uitvoeren van tientallen open source software-elementen. In een gecontaineriseerde wereld worden organisaties niet langer gehinderd door de complexiteit van interoperabiliteit en variaties in hardware. Ze profiteren van cloudschaalbaarhied voor 100% bare metal server as-a-service-gebruik met front-end onzichtbaarheid. Dat betekent dat eindgebruikers veranderingen niet eens opmerken.
Meegaan in deze nieuwe golf van hybride multi-cloud zou een no-brainer moeten zijn voor progressieve CIO’s en ambitieuze systems engineers. Dit is de toekomst van IT.
Sander Scholten is Sales Director Netherlands, Nutanix