Wie merkte iets van de stroomstoring in Amsterdam?

Impact was groter dan drie woonwijken

Maandagochtend is voor een deel van het land niet goed begonnen. Het weer zorgde voor de nodige overlast en in Amsterdam was sprake van een behoorlijke stroomstoring. Dat die stroomstoring er was zal ook elders in het land opgevallen zijn.

Rond 08:30 viel de stroom uit in drie gebieden aan de westkant van Amsterdam. Trams stonden stil, winkels waren dat nog en de straten waren binnen korte tijd leeg. Volgens Teletekst en de lokale omroep was het licht uit in 68.000 huishoudens en bedrijven. Wat niet werd gemeld is dat het internet ook een probleem had.

Tegen 09:30 viel een deel van de mobiele capaciteit weg. Het onvermijdelijke gevolg van overbelasting en het gebrek aan noodstroom voor een langere periode.

Bij de datacenters in een groot deel van de stad was er ook iets aan de hand. Of overal de noodstroomvoorzieningen feilloos hebben gewerkt mogen de bedrijven zelf vertellen.

Pops

Voor iedereen is wel zichtbaar dat het datavolume een tik heeft gekregen. De grafieken van twee AMS-ix pops spreken boekdelen. Inkomend en uitgaand verkeer vertoonde niet het patroon dat bij een werkdag hoort. De lijn vlakt namelijk na 08:00 af. Je zou verwachten dan werknemers dan massaal de computers opstarten en twee kanten op verkeer genereren.

 

Dat patroon was niet alleen bij datacenters aan of in het direct getroffen gebied te zien. Ook daarbuiten was de dip zichtbaar.

Netbeheerder Liander gaf rond 10:30 aan dat het probleem verholpen was. Iedereen kon de werkdag beginnen of voortzetten.

 

Powerbanks en thermoskannen

Iedereen? Het kan zomaar zijn dat links en rechts is gevloekt omdat data verloren is gegaan, machines niet meer wilden opstarten en vergelijkbaar leed. De kans is ook aanwezig dat sommige datacenters en organisaties de komende periode wat extra aandacht aan de noodstroomvoorzieningen schenken.

Stroomstoringen zijn onvermijdelijk, okk buiten Amsterdam. Als ondernemer moet je er rekening mee houden en dat doe je door passende maatregelen te treffen. Welke dat precies zijn hangt van bedrijfsomvang en activiteiten af. Maar sommige maatregelen zijn generiek, denk aan opgeladen powerbanks met passende snoeren en een thermoskan zodat de koffie warm gehouden kan worden.

Mobiele versie afsluiten