Was VMware Explore 2023 een succes?

Een artikel over de uitdagingen van grote beurzen

Begin deze maand vond in Barcelona VMware explore 2023 plaats. ITchannelPRO was daar niet aanwezig en heeft tot nu toe ook geen aandacht besteed aan die meerdaagse bijeenkomst. Toen de vraag voorbijkwam of dat niet een gemiste kans was, was dat een reden te kijken naar de berichten van anderen over dit event.

Barcelona

beurs-drukte-event-evenementenVMworld, wat tegenwoordig VMware Explore heet, is in 2004 beginnen en kent sinds 2008 een Europese versie. Voor de Europese markt is enige tijd gezocht naar een goede locatie, Barcelona is dat vanaf 2012. Vanaf dat moment is aan het begin van de herfst enige onrust in het Nederlandse IT landschap te bespeuren, want wat is er nou leuker dat een paar dagen genieten van mooi nazomer weer in de marge van een event terwijl in Nederland de verwarming aanstaat.

In de periode 2016-2019 kon de Catalaanse hoofdstad rekenen op +10.000 bezoekers en pers, wat een goede boost voor de economie betekende. In 2020 en 2021 is er om begrijpelijke redenen geen omzet geboekt. In 2022, het eerste jaar dat de naam VMware Explore werd gebruikt was er wel weer de mogelijkheid Barcelona te bezoeken. 2022 was ook het jaar dat Broadcom bekendmaakte VMware voor $69 miljard te willen overnemen. Anderhalf jaar later lijkt die deal overigens te kunnen doorgaan.

Onzekerheid

De status van de overname heeft een stempel gedrukt op de afgelopen Amerikaanse en Europese editie van VMware Explore. Dat is in tal van journalistieke artikelen en blogs van gebruikers te lezen. De onzekerheid wat de prijzen en het aanbod gaan doen lijkt groot te zijn. Of dat een reden is voor de geringere opkomst van vakbezoekers kan niet worden uitgesloten. Feit is wel dat voor het eerst sinds de pandemie de organisatie nergens meer melding maakt van het aantal personen dat de poortjes is gepasseerd.

Dat er sprake was van een lagere opkomst in Barcelona blijkt uit de artikelen en de foto’s die via social media zijn verspreid. Het zou vreemd zijn als VMware Explore geen last zou hebben van wat inmiddels een bekende trend is. De pandemie heeft vakbeurzen hard geraakt. Na een winterslaap van eerst twee jaar en daarna twee jaar weer proberen de draad op te pakken is dat voor bijna alle beurzen pijnlijk zichtbaar. Een deel van het publiek is gewoon niet meer te porren voor een dergelijke massale gebeurtenis.

Vraag- en aanbodzijde

Het is niet alleen de vraagzijde, de bezoeker, die afhaakt. Aan de aanbodzijde speelt hetzelfde. Wie recent de moeite heeft genomen naar Utrecht te gaan zag nog maar een hal met een handvol exposanten. Minder exposanten trekt minder bezoekers, en omdat er het vorige jaar al minder bezoekers waren zijn er ook minder exposanten bereid te investeren in een meerdaags event.

De communicatie van VMware zwijgt in alle talen over aantallen. Er gaan schattingen rond van het aantal bezoekers en de bron daarvan lijken exposanten te zijn. Die vergelijken 2023 met 2022 en komen tot ongeveer 9.000 bezoekers. Dat is nog steeds een behoorlijk aantal en menig andere beursorganisatie zou daar jaloers op zijn.

Flink minder sponsoren

Het aantal exposanten laat zich minder makkelijk in kaart brengen. Wat wel kan is het aantal sponsoren tellen. Er zijn genoeg foto’s te vinden van de ingang waar die werden genoemd. In 2018 stonden voor VMworld Barcelona 53 diamond, platinum, gold en silver sponsoren genoemd. VMware Explore somde er dit jaar 30 op. Dat is een forse afname en geen goed teken.

Appels met peren

De vraag of VMware Explore een succes was leidt al snel tot het vergelijken van appels met peren. Een andere naam en binnenkort een andere eigenaar is daar een reden voor. De andere reden is de blijvende impact van de pandemie. Net als voor alle andere beurzen zou het eerlijker zijn te gaan vergelijken met 2022 dan met een jaar voor 2020.

Als je dat doet voor die meerdaagse beurs in Barcelona dan lijkt er geen sprake te zijn van echte opgaande lijn van exposanten, sponsoren en vakbezoekers. Dat is trouwens ook het beeld van de andere grote internationale IT gerelateerde beurzen in Europa voor een internationaal publiek. Ze staan allemaal voor de uitdaging: de stagnatie accepteren of het roer radicaal omgooien.

Mobiele versie afsluiten