Een verdubbeling van de prijsdaling van DRAM bewijst de trend over het afvlakken vraag naar pc’s en andere consumenten devices. De term consumenten devices kan daarbij tot verwarring leiden. Het gaat hier om elk geheugen, behalve dat bestemd voor bijvoorbeeld servers, industriële toepassingen en auto’s.
Krimp
Capaciteit
Voor elk type van de genoemde devices geldt dat over de jaren de af fabriek geleverde capaciteit gestaag is toegenomen. In 2019 had Android toestel gemiddeld 4GB, vorig jaar is de 5GB grens ruimschoots overschreden. Bij computers en laptops is 4GB gelijk aan een instapmodel, versies met 8 of 16GB zijn de norm.
De toename van DRAM in de devices en het aantal devices zijn de twee redenen waarom de geheugenfabrikanten in Zuid Korea, Taiwan, Japan en China de afgelopen jaren de productie steeds verder konden opschroeven. Daarbij speelde dat eerste, meer geheugen per device, een grotere rol dan velen zich realiseren. De markt zag begrippen als shipments en de aantal verkochte laptops in de pers genoemd worden en ging er voor het gemak van uit dat er een 1:1 relatie was tussen de aantallen en capaciteit.
Dat klopte dus niet. De capaciteit groeide harder. Dat heeft een deel van de markt op het verkeerde been gezet. Signalen dat de vraag kon afvlakken werden daarom schijnbaar niet serieus genomen.
Afvlakken
Dat afvlakken is dus wel gebeurd. De piek van 2020 is bij nader inzien een verstoring geweest van een trend. Die trend is niet groei, maar stagnatie over de volle breedte van de markt voor consumenten devices. Minder aantallen, maar wat er werd verscheept had meer geheugen.
Door de tijdelijke groei lijkt het dan ook alsof de markt nu heel hard in elkaar klapt. Het is leerzamer de actuele cijfers voor smartphones, desktopcomputers en printers te vergelijken met die van 2018 en 2019. De twee jaren voor de uitbraak van de pandemie. Zo naar de cijfers kijken leert dat er meer aan de hand is dan supplychains, recessies in landen en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Geen verrassing
De verdere prijsdaling voor DRAM is geen verrassing, ook als is dat een verdubbeling ten opzichte van een eerdere prognose. De vraag naar de eindproducten was tijdelijk hoog en is nu weer terug bij af. En er zijn genoeg redenen aan te wijzen waarom het principe van vervanging na vier jaar van een computer of telefoon ook niet meer opgaat. Dat heeft ook de nodige impact op een structureel lagere vraag naar nieuwe devices en dus geheugen.