Vakbeurzen: Frankfurt versus Brussel

Vorige week vond de Tech Show Frankfurt plaats met wederom Cloud Expo Europe, Cloud & Cyber Security Expo, Big Data & AI World plus Data Center World. Het concept van de beurs is bekend, ITchannelPRO was van twee eerdere edities van deze vakbeurzen mediapartner.

messeturm frankfurtNa de beurs in Brussel, die overwegend positief is ontvangen door bezoekers en exposanten, was de vraag of Frankfurt ook positief zou opvallen. Vorig jaar was de sfeer redelijk, maar duidelijk zichtbaar was dat de organisatie er niet in was geslaagd alle beschikbare ruimte te verhuren. Terwijl de pandemie nog niet geheel onder controle was een beurs organiseren is niet makkelijk. Dat het aantal standhouders en bezoekers iets tegenviel was daarom wel te verwachten.

Maar wat schets echter de verbazing. Dit jaar was er geen sprake van een aanzienlijke verbetering. Wederom kon alles in een hal van het beursgebouw in Frankfurt worden ondergebracht.

Deze constatering moet niet worden gezien als kritiek op de organisatie. Het zegt namelijk vooral iets over de aanbodzijde, de exposanten. Die hebben duidelijk nog steeds geen zin om massaal naar een generieke beurs te komen. Ook al beweert Tech Show dat het om vier aparte events gaat, het is een fysieke ruimte. De bezoekersaantallen zijn een indicatie dat ook de vraagzijde niet staat te trappelen om iets generieks te bezoeken.

Het is al eerder gezegd, vakbeurzen zoals die in Frankfurthebben het niet makkelijk. De schaalgrootte die nodig is om uit de kosten te komen lijkt niet aan te sluiten op wat de markt vraagt. Die wil liever focus dan overdaad. Alleen dan loont het een beurs te bezoeken.

Mobiele versie afsluiten