Kort na elkaar zijn twee berichten verschenen over Covid-19 survival strategieën. Het eerste is een melding van Japanse Fujitsu dat de markt en aandeelhouders heeft geïnformeerd. Het andere is een onderzoek door twee Britse bedrijven. Twee verschillende markten en berichten die ook voor Nederland belangrijk zijn.
Fujitsu krimp in Japan
Voor de medewerkers van Fujitsu in Japan gaat veel veranderen. Het bedrijf heeft maandag bekend gemaakt dat de helft (!) van de kantoorruimte zal afstoten. Dat is noodzakelijk om aan het nieuwe normaal, leren werken in het Covid-19 tijdperk mogelijk te maken.
De ingreep is ongekend fors, helemaal voor Japanse begrippen. 80.000 medewerkers zullen hierdoor binnen drie jaar de vaste werkplek blijvend verliezen. De oplossing die Fujitsu in het vooruitzicht stelt is gebaseerd op kleinere kantoren (“satellieten”) beter verspreid over het land en meer thuiswerken. Dat laatste is in Japan wellicht moeilijker lang vol te houden dan in andere landen, omdat de woonruimte beperkter is. Maar voor het bedrijf staat voorop dat het forensen maximaal wil indammen, omdat het een risico is.
Wat er met de vrijgekomen kantoorruimte gaat gebeuren is vooralsnog onbekend. Op de impact die deze stap heeft op de eigen werkgelegenheid en die van alle toeleveranciers is evenmin ingegaan. Maar dat die groepen getroffen worden is onvermijdelijk.
Outsourcing in het VK
Recent Britse onderzoek naar de survival strategie van bedrijven helpt beter te begrijpen wat de impact op bestaande rollen en functies kan zijn. Meer dan een op de drie bedrijven (37%) geeft aan dat het voornemens is de IT te outsourcen of verder te outsourcen. Dat gaat verder dan het overstappen van on-premise naar de cloud. Hierin verwerkt zit ook het antwoord om medewerkers die niet meer op kantoor zitten van support te voorzien door externe partijen. Die verschuiving kan natuurlijk al door MSPs en IT leveranciers worden opgepakt, maar of die een grote toename kunnen verwerken? Een andere discipline die in reactie op the new normal en WFH op de nominatie staat meer te worden uitbesteed is marketing. Dat wordt door 32% van de bedrijven genoemd. Omdat details hierbij ontbreken moet rekening worden gehouden met primair schrappen van banen onder het mom van outsourcing.
Of het nu gaat om het opdoeken van 80.000 kantoorplekken of het outsourcen maakt in een opzicht weinig uit. De IT behoefte van bedrijven gaat fors veranderen. Het gaat hier allang niet meer om een situatie die met extra VPN en MS Teams licenties kan worden opgelost. De Covid-19 survival strategieën hebben impact op de gehele IT architectuur.