Trends bij cyberverzekeringen in de Verenigde Staten

Amerikaanse Rekenkamer ziet hogere premies en lagere dekking

GAO rekenkamerHet Government Accountability Office (GAO) heeft vorige week het rapport over status en trends van cyberverzekeringen in de Verenigde Staten uitgebracht. In 26 pagina’s staat beschreven wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn. De data is in de eerste drie maanden van het jaar vergaard. Dit rapport is goed te gebruiken naast publicaties van de verzekeraars zelf.

Verplichte vragenlijst van Rekenkamer

Het GAO is de Amerikaanse tegenhanger van onze Rekenkamer. Het onderzoekt in opdracht van Senaat of Congres. In dit geval heeft men een enquête gestuurd naar alle bekende makelaars van cyberverzekeringen. Het invullen is verplicht, dus de respons was groot.

Premiestijging en verminderde dekking

Uit de GAO enquête blijkt dat in 2020 circa de helft van de verzekeringsmakelaars de premies voor hun klanten met 10% tot 30% heeft zien stijgen. Zij geven ook aan dat sommige verzekeraars de omvang van de dekking hebben verminderd. Dat laatste geldt specifiek voor sectoren die op grote schaal onder vuur lagen.

Meer vraag naar cyberverzekeringen

Uit het GAO rapport (PDF) blijkt verder dat het percentage bedrijven en instellingen dat een cyberverzekering afgesloten heeft in 2020 is gestegen tot 47% (26% in 2016). De kanttekening die GAO daarbij maakt is dat niet alle bedrijven zich kunnen verzekeren. Er zijn bedrijven en sectoren die onverzekerbaar zijn!

Van de bedrijven die wel geaccepteerd worden zat veel groei bij horeca en de detailhandel. Dat komt omdat in daar steeds meer gegevens  worden verzameld. Dat maakt ze een gewild doelwit voor cybercriminelen. GAO noteert dat dit type bedrijf de cyberverzekering ziet als een component van risicobeheer.

Gebrek aan gegevens en inzicht

Op basis van de input stelt men  vast dat er een groot probleem is met de verzekeringssector. Men heeft te weinig inzicht en is niet in staat de markttrends te begrijpen. Dat komt in ieder geval omdat:

[…]historical data on cyber losses are very limited, incomplete, or of poor quality

Dat de auteurs van het rapport aandringen dat gebrek aan kennis snel weg te werken zal niet verbazen. De reden waarom ze daar op hameren is omdat zonder die inzichten het onmogelijk is een deugdelijk product op de markt te brengen. Er is twijfel over zowel de huidige voorwaarden als de premies van de cyberverzekeringen.

In de huidige situatie zijn er al signalen dat met name kleinere bedrijven door premieverhogingen effectief dreigen te worden geweerd. Dat is politiek en maatschappelijk onwenselijk.

Cyberverzekeringen zijn lastig

De trends rond cyberverzekeringen die GAO in kaart heeft gebracht zijn weinig positief. Het blijft zo te zien nog wel even een lastig onderwerp. Dat hogere premies hand in hand gaan met lagere dekking zal niet helpen dit tot een algemeen geaccepteerde verzekering te maken. Weet daarbij dat de meeste aanbieders op de Amerikaanse markt ook in Europa actief zijn. Als zij in Amerika al moeite hebben aan de juiste data te komen, zal dat hier niet veel anders zijn.

Mobiele versie afsluiten