Telecominfrastructuur is kritisch fundament voor thuiswerken

Bijna alle organisaties hebben in 2020 vanwege corona hun manier van werken moeten aanpassen. Harm Overgoor, directeur van telecomdistributeur Actis, vindt deze ontwikkeling vanuit zakelijk perspectief erg interessant. Welke gevolgen heeft dit gehad voor Actis en wat betekent dit voor de samenwerking tussen Actis en haar channel-partners?

Het afgelopen jaar stond voor Actis en voor de channelpartners vooral in het teken van thuiswerken en op afstand samenwerken. “Aan de ene kant was 2020 vreemd en afstandelijk, omdat iedereen zoveel mogelijk vanuit huis heeft gewerkt. Aan de andere kant heeft de pandemie ook veel vragen en opdrachten van klanten opgeleverd”, stelt Harm. Hoewel de pandemie voor velen vrij plotseling de manier van werken overhoop heeft gegooid, was Actis zelf technisch al helemaal voorbereid op zoiets onverwachts als een pandemie, vertelt hij.

“Sommige bedrijven kregen stress omdat ze plotseling het thuiswerken moesten regelen: capaciteit uitbreiden, het netwerk opnieuw configureren, clients installeren en hardware beschikbaar maken. Bedrijven moesten het allemaal overnight doen. Omdat Actis haar channel-partners al jaren ondersteunt met het inrichten van voice-netwerken konden we snel schakelen. Het leveren van hardware, software en kennis, we hebben het allemaal paraat. Daardoor hebben we rust kunnen brengen bij onze klanten en hebben we ze enorm kunnen ontzorgen.”

Minder gezellig

Tegelijkertijd maakt dat thuiswerken het werk soms ook wel wat saai, erkent Harm. “We zijn bij Actis gehecht aan fysieke interactie, dus we missen het op kantoor zijn. Dat is weggevallen. Je mist het informele contact, want digitaal overleggen is minder gezellig.” Ook in de omgang met de businesspartners merkt Harm dat. “Veel van de resellers voelen als collega’s. Dat merk je af en toe aan de gesprekken die je met elkaar hebt. Er is niet echt sprake van een klant-leverancier verhouding. Het voelt alsof we lotgenoten zijn en samen met elkaar de business kunnen doen.”

Audiocodes-trainingen

Actis is distributeur voor de Benelux en Frankrijk van Microsoft Teams-gecertificeerde oplossingen zoals Audiocodes telecomnetwerkapparatuur- en applicaties, CC4All contactcenterapplicaties en Performance Metrics met Coherence user adoption software. Al dekt de term distributeur volgens Harm niet meer helemaal de lading. “Wij hebben ons in de loop van de tijd geëvolueerd naar een system integrator in voice networking met een distributierol.”

Het belangrijkste van de rol die Actis heeft, is het leveren van kennis van producten die het bedrijf levert. Dat doet Actis aan channel-partners zoals grote telecomproviders als KPN, Proximus, Vodafone, Bouygues, maar ook naar vele kleinere resellers. “Onze rol is om te adviseren hoe deze producten in het netwerkdesign van de serviceproviders gepositioneerd kunnen worden.” Voor de oplossingen die Actis levert, worden geregeld trainingen en cursussen gegeven. “Mensen komen overal vandaan om bij ons Audiocodes- en CC4All-trainingen te volgen. Sinds maart dit jaar zijn dat uiteraard allemaal onlinetrainingen. Dat gaat best, al missen de trainers zelf ook wel de interactie met de deelnemers.”

Overgang naar cloudtelefonie

Over het algemeen heeft de coronacrisis voor Actis geen schokkende gevolgen gehad. Wel ziet Harm dat de markt voor IP-telefoontoestellen aan het krimpen is. “Je ziet dat veel van die projecten sinds corona stil zijn gelegd, want iedereen werkt thuis en anders staan die toestellen maar op de bureaus in de kantoren te verstoffen”, vertelt hij. Veel organisaties zijn bezig met de overstap van IP-telefonie naar telefonie in de cloud. Harm: “Wij zullen onverminderd ondersteuning blijven bieden in producten en kennis voor het koppelen van telefonienetwerken. Maar dat zullen meer cloudkoppelingen zijn in plaats van lokale koppelingen op bedrijfslocaties zelf.”

Door onder andere corona wordt er versneld meer gecentraliseerd. Dat wil zeggen dat gebruikers allemaal inloggen op het klantnetwerk, ook voor de telefonieapplicatie. Binnen het WAN wordt het spraakverkeer gerouteerd. Voor externe gesprekken zijn binnen het WAN enkele breakouts met Audiocodes die gesprekken naar verschillende serviceproviders routeren. Dat zullen in toenemende mate datacenterkoppelingen worden, voorspelt Harm. “Die lokale lijnen hebben bedrijven steeds minder nodig.”

2021

Actis gaat zich in 2021 focussen op Teams direct routing, compliancy recording en CC4Teams), contact center (work at home, WebRTC agents) en de uitfasering van ISDN30 (hybride gateways en SBC). Harm: “We zullen steeds meer bellen via applicaties in de cloud. Die overgang vindt nu versneld plaats door corona, maar dat is waar we al naar toe aan het gaan waren. Dat gaat nu alleen sneller. Microsoft Teams had vóór corona iets van 20 miljoen actieve voice users, dat zijn er nu geloof ik al meer dan 120 miljoen.”

Harm Overgoor, directeur Actis.

Harm is ervan overtuigd dat het thuiswerken in 2021 zal blijven en dat het een combinatie wordt met naar kantoor gaan. “Wij denken dat corona daar echt wel iets aan heeft veranderd.” Op het gebied van samenwerken ziet hij een enorme stijging in het gebruik van collaboratietools. “We zien een enorme boost is in het gebruik van Microsoft Teams, Zoom, Slack, Webex en Google Workspace. Je ziet daarbij wel verschillen. Office365 is met Teams een echte vervanger voor de telefooncentrale, Google Workspace is dat veel minder. Technologisch maakt dat voor ons niet uit, want wij kunnen koppelen met elk platform gebaseerd op IP-standaarden dankzij Audiocodes.”

Mobiele versie afsluiten