Meer beleid en regels nodig
Dat we anders met IT moeten omgaan begint steeds meer door te dringen. Op Europees niveau zijn de regeringsleiders het er allang over eens dat er twee acute redenen zijn voor meer beleid en andere regels. Ten eerste moet de EU minder afhankelijk worden van de import van bepaalde schaarse grondstoffen. Die afhankelijkheid is al deels te verkleinen door alle bestaande apparaten met die grondstoffen in de EU te houden. Op die manier kan men beter sturen op hergebruik en recycling. De andere reden is dat de totale afvalberg, inclusief e-waste moet worden ingedamd.
Aanscherpen recycling
Overal binnen de EU zijn er al recycling programma’s. Om de politieke doelstellingen te realiseren zullen die de komende periode verder worden aangescherpt. Meer witgoed en bruingoed inzamelen zal gaan gebeuren, maar dat is voor ITchannelPRO minder relevant. Wat voor de lezers interessanter is, is te zien wat er met mobile devices gaat gebeuren.
Verlengen levensduur
Zoals wel vaker het geval is loopt Duitsland voor op Nederland als het gaat om het omzetten van EU milieu regels. Berlijn heeft afgelopen week al besloten dat de fabrikanten van devices als tablets en smartphones langer voor updates moeten gaan zorgen en ook de beschikbaarheid van onderdelen is geregeld. Van beide is geen harde termijn genoemd, maar het signaal is duidelijk. De levensduur moet worden verlengd.
86 procent voor statiegeld
Maar zelfs als de levensduur wordt opgerekt komt het moment dat de consument zijn smartphone wil of moet vervangen. Wat heeft dan de voorkeur van de doorsnee consument? Die vraag is door Forsa, een van de meest gerenommeerde Duitse onderzoeksbureaus, gesteld. Wat blijkt maar liefst 56 procent vindt statiegeld op mobiele devices een heel goed idee. 30 procent vindt het een goed idee.
Die uitkomst is natuurlijk koren op de molen van iedereen die meer circulariteit wil. Het roept natuurlijk wel een paar vragen op. De belangrijkste is hoe de verkopende partijen hier mee om moeten gaan.
Levensvatbaar of noodzaak?
Vooralsnog kan men nog even volhouden dat die vraag alleen aan de andere kant van de grens een antwoord nodig heeft. Maar iedereen kan op zijn vingers natellen dat als daar statiegeld komt de markt in Nederland voor nieuwe devices hard wordt getroffen. Alleen al daarom is het helemaal niet zo gek te laten uitzoeken of een statiegeld systeem voor mobiele devices in Nederland levensvatbaar of zelfs noodzakelijk zou zijn.