SolarWinds over de gevolgen van Covid-19 voor de MSPs

SolarWinds heeft recent bij 500 MSPs nagevraagd wat de impact van Covid-19 op hun business is. Daarbij is eerst gevraagd naar de directe gevolgen voor het eigen bedrijf en pas daarna wat er bij de klanten is veranderd. Vooral de vragen naar het eerste zijn opvallend. Zoiets was nog niet eerder gesignaleerd

Achtergrond

Het Amerikaanse SolarWinds is bekend als een van de grootste aanbieders van tooling om netwerken, systemen en infra remote te controleren. Het portfolio is over de jaren steeds verder gegroeid en omvat tegenwoordig veel SaaS diensten. In Nederland is het bekend als aanbieder van de diensten en omdat het in 2017 SpamExperts overnam, waarmee het een grote speler in de hostingmarkt werd.

500 MSPs

SolarWinds heeft 500 van de partner MSPs in Europa en de grootste Engelstalige markten gevraagd naar de directe impact van Covid-19. Daardoor is bekend dat van dit soort bedrijven in de genoemde landen 59 procent een beroep heeft gedaan op overheidssteun. Omdat die maatregelen per land sterk verschillen, zegt dat verder niet zo veel.

Een percentage dat wel veel zegt gaat over het aantal MSPs dat nog de zelfde omvang heeft als voor de pandemie. Dat is met 80 procent redelijk hoog, want dit is het type bedrijf waar normaal sprake is van een bovengemiddeld verloop. Covid-19 heeft zo te zien niet geleid tot een hogere uitstroom (vrijwillig of niet) van personeel.

Prijzen en veranderingen

Ook positief is dat 66 procent aangeeft dat het de afgelopen periode “the extra mile to support their customer” veel voorkwam. Die houding gaat gepaard met het vasthouden aan de prijzen. Die zullen grosso modo stabiel blijven. 65 procent verwacht namelijk niet dat op de langere termijn het aanbod duurder  wordt.

Omdat een deel van de MSPs merkt dat de klanten meer tijd nodig hebben om te betalen zijn ze wel bedacht op veranderingen voor het komend jaar. Nu al geeft 23 procent aan dat tijdelijke korting nodig is of een langere betalingstermijn. Het komend jaar zal dat op weer andere manieren terugkomen, want de budgetten bij de klanten staan dan nog meer onder druk.

MSPs denken opvallend vaak aan het uitbreiden van het security portfolio om volgend jaar in ieder geval de omzet vast te houden. Met welke andere diensten ze de gevolgen van Covid-19 willen opvangen is in het SolarWinds verslag te lezen, waarvan de samenvatting hier te downloaden is.

Mobiele versie afsluiten