Snom, IP-telefonie van Europese bodem

Interview Channel Director Stephan Fuchs van Snom Benelux

Snom is een Duitse leverancier van hardware voor IP-telefonie en een van de weinige Europese spelers in deze markt. Snom valt op door een krachtig en degelijk portfolio. In september komt er weer een mooie update van de producten, dat is dan ook een goede reden om eens met Stephan Fuchs, de Channel Director Benelux & Nordics rond de tafel te gaan zitten.

Open SIP-protocol

stephan-fuchs_snomSnom is in Berlijn gevestigd en is inmiddels 24 jaar actief. Met de Snom100 introduceerde het bedrijf als eerste een desktoptoestel op het open SIP-protocol. Een bijzondere prestatie omdat SIP nog in de kinderschoenen stond en open standaardisatie nog geen tractie had. De ontwikkeling van hard- en software vindt nog steeds in Europa (Berlijn) plaats. Het is daarmee dus een Europees pareltje, dat producten verkoopt in Azië, de Verenigde Staten en Europa.

Channel Director Stephan Fuchs heeft zijn sporen in de telecomwereld verdiend en is verantwoordelijk voor het contacten met de channelpartners van Snom in niet alleen de Benelux maar ook Scandinavië en de Baltische staten. Stephan: “Snom is een kanaal georiënteerde leverancier die alle verkoop enkel via zijn channelpartners doet. Channel maakt niet alleen deel uit van onze strategie, het ìs onze strategie.”

Segmentatie per regio

De fysieke aanwezigheid van Snom in de Benelux betaalt zich uit. Net als Zweden is ook Nederland zeer innovatief en maken klanten graag gebruik van de nieuwste technologie. Tijdens de lockdown hebben bedrijven dan ook snel de strategie omgegooid richting hybride werken en nam de vraag naar headsets gigantische toe. “Vanuit ons warehouse in Berlijn konden wij onze partners bedienen en direct profiteren van de veranderende marktvraag”, vertelt Stephan. “Dus ondanks de onzekere situatie hebben we het goed gedaan. Via onze partners bouwen we inmiddels verder. In het SNOM portfolio is IP-telefonie via desktops en handsets de motor. Vooral voor missiekritische toepassingen is IP over DECT zeer populair door de bewezen betrouwbaarheid en hoge spraakkwaliteit. Multicel DECT is redundant en zo ontstaat een zeer stabiele oplossing, cruciaal als elke seconde telt. Voeg daarnaast Bluetooth Beaconing voor indoor lokalisatie toe en je hebt een unieke propositie.”

Veranderende communicatiemix

Stephan ziet dat de visie van bedrijven en organisaties over de toekomstige invulling van kantoren nog in beweging is. “De communicatiemix wordt in hoog tempo aangepast, omdat het hybride werken naar verwachting zal blijven bestaan. Voor veel segmenten zullen desktoptelefoons ook in dat geval belangrijk blijven. De geluidkwaliteit van een desktoptelefoon is immers nog steeds superieur.”

Vernieuwend portfolio

Eind september lanceerde Snom de D8xx-serie bureautoestellen en hiervoor heeft het bedrijf zich laten inspireren door de veranderende markt. Hygiëne, bediening via een prominent touchscreen en minder kabels is wat eindgebruiker willen. Snom speelt daar met nieuwe producten op in. Het zijn high end terminals met onder meer de optie om video te ondersteunen. De terminals maken gebruik van de nieuwste Linux en Android core als besturingssysteem. Er zijn drie toestellen per serie, dus in totaal zes devices. Ondanks het relatief smalle portfolio, claimt Stephan daarmee de marktvraag te kunnen adresseren. Ook lanceerde Snom recent de PhoneLink waarmee een koppeling met Innovaphone PBX is gerealiseerd. Het is een unieke tool om onder meer de provisioning op bijvoorbeeld Asterisk te vereenvoudigen.

Mobiele versie afsluiten