Quotes over het einde van harde schijven als clickbait

De pers halen met iets anders dan de waarheid

Afgelopen week is door veel tech titels de quote overgenomen dat er na 2028 geen harde schijven meer zijn. Toegegeven, de quote valt goed op, maar dat is dan ook alles. De onderbouwing rammelt aan alle kanten en is daardoor niet meer dan een aandacht trekken. Clickbait dus.

Geen HDD toekomst

HDD-harde-schijvenAl minstens acht jaar worden beweerd dat harde schijven geen toekomst hebben. Deze uitspraak komt uiteraard vooral uit de hoek van de makers van flash opslag, SSD makers dus. Zij hebben er alle belang bij de HDD concurrentie te overtroeven. Dat doen ze door de betere prestaties van flash onder de aandacht te brengen.

Het voordeel van drie aanbieders

Makers van HDD’s zitten niet stil. Het zijn er maar drie en het aantal toeleveranciers is ook beperkt. Waarom is dat van belang? Omdat innovaties vanuit de toeleveranciers sneller belanden in het complete marktaanbod. Er zijn immers maar drie partijen aan wie moet worden verkocht. Die drie hebben niet alleen belang de standaarden overeind te houden. Overleg tussen drie partijen zal in de regel iets makkelijker gaan dan tussen 20+ organisaties. Dat is namelijk het aantal partijen dat meepraat over de productiekant van SSD standaarden.

SSD stroomverbruik

Bij SSDs is de afgelopen jaren ontegenzeggelijk veel veranderd. Met de komst van QLC zijn de kosten fors gedaald en is het makkelijker geworden drives met een grotere capaciteit te maken. Het stroomverbruik van SSD’s was altijd al laag, maar daar zijn toch nog behoorlijke vervolgstappen gemaakt. De TCO van een SSD afzetten tegen die van een HDD levert daarom bijna altijd een forse plus voor de SSD op. Dat is dan ook een van de argumenten ter onderbouwing van de quote over 2028.

TCO is niet TCO

Helaas is TCO niet gelijk aan TCO. Met alleen kijken naar stroomkosten ben je er namelijk niet. De aanschafprijs van een SSD/HDD speelt net zo een rol als de aanschaf van de machine waarin de disc wordt gemonteerd. Als die machine niet wordt gekocht, maar geleased of gehuurd dan wordt de rekensom nog complexer. Dat brancheorganisatie SNIA een uitgebreid model voor het berekenen van de storage TCO heeft ontwikkeld is niet voor niets.

Een andere onderbouwing voor de 2028 quote is dat de verkoopprijs van een SSD steeds aantrekkelijk wordt. De TB/Euro prijs zou steeds verder naar beneden gaan. Hiervoor wordt regelmatig verwezen van calculaties van een bankmedewerker. Van die rekensommen is al vaker aangetoond dat ze uitgaan van een best-case scenario en een marktontwikkeling die te optimistisch was.

Vervanging is illusie

Makers van flashdisks of devices die claimen dat de HDD geen toekomst heeft preken uitsluitend voor eigen parochie en stellen de markt bewust te eenvoudig voor. Het gros van de dataopslag bevindt zich nu nog gewoon op HDD’s. De kans dat dat allemaal naar SSD’s wordt overgeheveld is te verwaarlozen.  Iedereen die data heeft en moet bewaren zit niet te wachten op migraties voor dit soort koude opslag naar flash. Nog even los van de vraag of dat aan de eisen van houdbaarheid voldoet is het gewoon een te dure operatie voor wat het kan opleveren. Het einde van harde schijven is voor deze groep gewoon niet aan de orde.

Voor gebruikers van een desktop of laptop is dat natuurlijk een ander verhaal, maar dat gaat de 2028 quote nadrukkelijk niet over

Mobiele versie afsluiten