Nieuwe restricties en handelsverboden raken het kanaal

De noodzaak goed op te letten is groter dan ooit

Eind september is iemand aangehouden wegens het overtreden van de handelsverboden die gelden voor Rusland en Belarus. Vlak voor het weekend is de regel van kracht geworden waarmee de verkoop van chips en apparatuur voor de productie van chips aan China door Washington worden ingedamd.

fiodDe twee genoemde zaken hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Het leveren van chips vanuit Oost Nederland via schimmige tussenpersonen met als eindbestemming Rusland is een overtreding van de door de EU opgelegde sancties. Iedereen die deze regels overtreedt kan worden bestraft op basis van de Sanctiewet uit 1980 en de Wet op de Economische Delicten uit 1950. Twee oudere wetten waarmee partijen al veel vaker van gehoord kunnen hebben. Zo gelden al jaren restricties voor Rusland. De opsomming van goederen en diensten die niet die kant uit mogen is wel sinds dit voorjaar fors toegenomen.

Transporthub

Nederland is als een echte transporthub een kritische schakel voor veel export. Daarom is het ook logisch dat er hier extra wordt gelet op de verkeersstromen. Heel belangrijk ook is dat bij Douane en FIOD de nodige expertise aanwezig om de controles te kunnen doorvoeren. Uit het persbericht van de FIOD blijkt ook dat de persoon – mede – is opgevallen door een verplichte melding van verdachte transacties door zijn bank.

Consequenties

De aanhouding is voor een concrete zaak. Het persbericht geldt ook nadrukkelijk als een waarschuwing voor iedereen die in IT handelt. Het kanaal kan zich “verheugen” op de volle belangstelling van de genoemde diensten. Het overtreden van de handelsverboden zal ernstige consequenties hebben.

Zo kan nog voor de rechtszitting mag het Openbaar Ministerie overgaan tot “gehele of gedeeltelijke stillegging van de onderneming van de verdachte, waarin het economische delict wordt vermoed te zijn begaan en / of onderbewindstelling van de onderneming van de verdachte, waarin het economische delict wordt vermoed te zijn begaan” (artikel 28).

Executive Order (EO)

De sancties tegen Rusland en Belarus zijn niet enige waardoor het kanaal goed met opletten met wie men zaken doet. Sinds afgelopen vrijdag is een EO van President Biden gepubliceerd en van kracht geworden. De EO stelt nieuwe regels aan de verkoop van chips en apparatuur voor de productie van chips aan China. Iedereen die daarbij denkt aan de machines van ASML heeft gelijk. Echter de scope van de maatregelen gaat wel een stuk verder. Ook bepaalde reeds geproduceerde chips mogen niet meer naar het land worden geëxporteerd. Dat men in de pers vooral de term AI en de namen van Nvidia, AMD en Intel tegenkomt kan de lezer op het verkeerde been zetten. Gereedschap dat kan worden ingezet om chips te produceren is ook onderdeel van het pakket met nieuwe restricties.

Tegelijk met deze nieuwe maatregelen is de lijst met Chinese bedrijven die geen Amerikaanse bezoekers toelaten uitgebreid met 30 nieuwe namen. Deze bedrijven hebben 60 dagen de tijd gekregen inspecties toe te staan. Als ze dat niet doen dan komen ze definitief op de zwarte lijst. Dan mogen er geen Amerikaanse “gevoelige’ producten meer aan geleverd worden. Ook niet door een handelaar ergens in Nederland.

Alert blijven

Het is echt zaak voor het kanaal alert te blijven, geen weet hebben van restricties of per ongeluk de handelsverboden negeren zal grote gevolgen hebben. De compleet verstoorde relatie met de bank is er daar maar een van. Wat een misser betekent voor de relatie met leveranciers laat zich wel raden.

Mobiele versie afsluiten