Muizen, toetsenborden en webcams goede business?

Logitech heeft het afgelopen jaar 17 procent minder omzet gedraaid en Microsoft maakte een week terug bekend dat niet langer muizen, toetsenborden en webcams aanbiedt. Deze twee meldingen kunnen niet los gezien worden van de sombere berichten over de verkopen van desktops en laptops.

toetsenbordenDat er flink minder hardware wordt verkocht is bekend. Berichten over tegenvallende shipments, orders en verkopen halen zelfs de gewone krant. Waarom er minder wordt verkocht weten we ook. Er is in 2020 en 2021 heel veel verkocht vanwege de pandemie. Hardware viel bijna niet aan te slepen. Na jaren waarin de groei al onder druk stond was een “double digit” stijging goed nieuws voor iedereen in de keten.

In reactie op de vraagexplosie en de schaarste is waar mogelijk de productie opgevoerd. Dat ging niet vlekkeloos. Met de kennis van nu is het gas te hard en te lang ingetrapt. Terwijl de groei van de vraag in 2021 al weer naar beneden ging nam het aanbod nog meer toe. Problemen met onderdelen en logistiek verhulden dat beeld, maar sommige analisten zagen toen al dat er iets niet goed ging.

Vanaf 2022 was dat voor iedereen duidelijk. Te veel aanbod, te weinig vraag en geen zicht dat deze fase van terughoudendheid aan de vraagzijde binnen een paar kwartalen voorbij is. Fabrikanten, importeurs, distris, maar ook grote inkopers moeten onder ogen zien dat de markt niet vergelijkbaar is met een voorgaande periode.

Minder computers betekent minder accessoires

Het houdt niet op bij minder computers en laptops die over de toonbank gaan. Bij een nieuwe computer hoort immers ook een aantal accessoires en additionele aankopen om er nog beter mee te kunnen werken. Die aankopen zorgen voor een betere werkhouding, tot personalisatie van de werkplek.

Microsoft en Logitech hebben een goede reputatie als het gaat om de kwaliteit van de muizen en toetsenborden. Omdat er minder nieuwe computers op de werkplekken komen doen werknemers thuis en op kantoor ook langer met deze invoerdevices. Webcams van beide merken zijn er ook al lang. Dat de vraag naar dat product afneemt komt omdat de meeste camera’s nog veel te nieuw zijn om te worden vervangen.

Het kanaal zal bovenstaande verhaal wel herkennen. De genoemde invoerdevices en camera’s gaan al enige tijd niet meer als warme broodjes over de toonbank. Bijkomend probleem is de situatie bij Microsoft. Vervelend voor de markt is dat hier producten van goede kwaliteit verdwijnen. Dat beperkt de keuze van de consument en kan voor neerwaartse prijsdruk zorgen. Helemaal vervelend wordt het als Microsoft zou besluiten de magazijnvoorraad tegen de lagere prijzen van de hand te doen. Het bedrijf beweert dat niet te doen. Om precies te zijn: vooralsnog niet te doen. Prijs en voorraaddumping zou deze markt helemaal schaden.

Mobiele versie afsluiten