Mobile Broadband Forum 2023

MBBF voorziet boost private netwerken en industriële toepassingen door 5.5G

Het Global Mobile Broadband Forum (MBBF) opende op 10 oktober 2023 in Dubai zijn deuren. Het evenement wordt jaarlijks door Huawei in samenwerking met GSMA, GTI Telecom en de SAMENA Telecommunications Council georganiseerd. Het hoofdthema van dit jaar was ‘Bring 5.5G into reality’.

 

Huawei Dubai 1-600

Ook deze 14e editie van het Mobile Broadband Forum bracht de belangrijkste stakeholders en ICT-industrieleiders (4.000 bezoekers) bijeen. Doel is om de ontwikkelingsrichting van de mobiele communicatie-industrie en de schier oneindige reeks mogelijkheden daarvan onder de aandacht te brengen.

Het tweedaagse evenement, onderverdeeld in keynotes, rondetafelconferenties en een expositie, begon met de keynote van senior Huawei executives en ook de meest invloedrijke telecomorganisaties en industrieleiders uit de regio. Hun bericht was uniform: “De uitrol van 5G is succesvol.” Waarbij ze ook inzicht gaven in de toepassingen van deze technologie. De volgende stap is 5,5G of 5G Advanced. De roulerend Huawei voorzitter Ken Hu en de directeur van GSMA, Mats Granryd, gaven virtueel het startschot voor de keynote-sessie vanuit respectievelijk Shenzhen en Londen.

Ken Hu benadrukte de snelheid waarmee 5G zich ontwikkelt. “De adoptie van 5G gaat veel sneller gaat dan die van 4G. We hebben nu wereldwijd ongeveer 1,5 miljard 5G-gebruikers. Voor iedereen een bewijs dat de technologie succesvol is.” Toch verandert de technologie nog steeds razendsnel en er komen elke dag nieuwe mogelijkheden bij. Ken Hu: “Onze netwerken moeten dan ook blijven evolueren. Onze industrie als geheel moet zich voorbereiden op de toekomst en de waarde van investeringen in 5G maximaliseren. Daarom werken we zo hard aan 5,5G. Deze technologie wordt een boost voor private netwerken en industriële toepassingen.”

Verenigde Arabische Emiraten claimt voortrekkersrol

Said Bin Ghelaita, de uitvoerend directeur van Technology Development Affairs bij de Telecommunications and Digital Government Regulatory Authority in Dubai schetste in zijn keynote de successen en lessen die tot nu toe in de Verenigde Arabische Emiraten zijn behaald en opgedaan sinds de invoering van 5G. Hij verklaarde dat de regio haar rol als wereldwijde 5G-pionier zal voortzetten door de innovatie te verdiepen, de inzet van geavanceerde 5G-technologieën te versnellen en succesvolle producten en diensten te promoten. Huawei is daarbij een essentiële partner. De economische sancties die Huawei Mobile Networks vanuit Amerika en in Europa ervaart laat voldoende ruimte om dankzij de successen in andere werelddelen, de marktleider voor de 5G-technologie te zijn en blijven. Een positie waar men supertrots op is en met verve verdedigt, getuige de gigantische R&D-budgetten (ruim 25% van het totale revenu in 2022).

Alex Sinclair, Chief Technology Officer van de GSMA, zei over 5G en de economische aspecten daarvan: “Als we naar de toekomst kijken, zullen 5G en 5.5G nog vele jaren centraal staan.” Hij wees het publiek er op dat 5G-netwerken pas 4 jaar operationeel zijn. “Omdat dit pas het begin van de levenscyclus is, zullen we nog veel meer mogelijkheden van de technologie gaan ontdekken.”

De keynote sessies eindigden met een toespraak van Li Peng, Huawei’s Corporate Senior Vice President en voorzitter van de Carrier Business Group (CBG) van het bedrijf. Hij drong er bij de carriers en industriepartners op aan om de uitdaging aan te gaan en de toenemende uitdagingen voor de netwerken serieus te nemen en optimaal in te spelen op de huidige en de toekomstige uitdagingen. “Laten we vandaag beginnen de netwerken van morgen te bouwen voor toekomstige diensten en het oneindige potentieel van 5G ontsluiten voor een optimaal succes.”

Een bruisende expositie

Naast de keynotes en gerichte industrie-topsessies, waren er op MBBF2023 ook tentoonstellingsstands. Zij toonden verschillende innovaties die mogelijk worden gemaakt door 5G en de volgende evolutie 5.5G. Dit gaf de aanwezigen een beter begrip van de eindeloze mogelijkheden die verhoogde snelheid en lage latency kunnen ontsluiten. Van de zelfrijdende auto die al operationeel is in China en die goederen aflevert en je waarschuwt wanneer hij er aankomt, autonoom voorraadbeheer dat een revolutie teweeg kan brengen in de inventarisatie in magazijnen met passieve IoT, tot glasvrije 3D-schermen, de modelwoning van de toekomst en het 5.5G café.

‘Bring 5.5G into reality’

MBBF 2023 bood bezoekers, pers, bedrijven en telecomoperatoren een blik in een toekomst waarin technologie bestaande grenzen verlegt en nieuwe mogelijkheden ontsluit. Dit zal samenlevingen en economieën een nieuwe impuls geven. Naarmate de industrie deze inzichten overneemt, wordt het pad naar 5.5G duidelijker en wordt een toekomst in het vooruitzicht gesteld waarin connectiviteit niet alleen alomtegenwoordig is, maar ook intelligent genoeg om te zorgen voor een digitale samenleving die echt inclusief, immersief en transformatief is.

Met de komst van 5,5G staat de digitale revolutie voor een volgende doorbraak. Duidelijk is dat Huawei graag een leidende positie pakt in deze transformatie. Bijvoorbeeld door actief in te zetten op een wereldwijd podium voor kennisuitwisseling tussen betrokken partijen. Het 14e Global Mobile Broadband Forum is daarvan een zeer geslaagd bewijs.

Mobiele versie afsluiten