MKB massaal van plan cloud gebruik terug te dringen

Het zijn Britse cijfers, maar toch

Resellers hebben net als de eindklanten te maken met flink gestegen kosten voor de cloud en ook zij kijken kritischer naar het gebruik. Recente Britse cijfers zijn wat dat betreft te beschouwen als een voorbode van wat in Nederland kan gaan gebeuren. Helemaal nu bekend is dat de groei volgend jaar nog lager zal zijn dan eerder berekend.

Breedband geen SaaS

Britse PoundBeaming is een klassieke ISP op de Britse eilanden. Het bedrijf levert breedbandverbindingen aan zakelijke gebruikers en daarnaast telefonie oplossingen plus diensten om de verbindingen veilig te houden. Een cloudprovider met een breed portfolio van SaaS diensten is het zeker niet.

Rond connectiviteit is de laatste jaren niet veel veranderd. Het proces van uitfaseren van koper en ISDN lijnen gaat gestaag verder, zowel bij de Britten als hier. Het gebruik van de verbindingen is door de pandemie en het vele werken voor de eindgebruikers wel veel veranderd, maar voor de aanbieders en de beheerders van die infra niet.

Toch ziet een bedrijf als Beaming de noodzaak bij de klanten de vinger aan de pols te houden. Wat het bedrijf constateert is dat er voor de komende periode iets staat te gebeuren bij de MKB klanten die het bedient. De inflatie bij de Britten was en is hoger dan in Nederland. De prijsverhogingen voor IT diensten hebben het eiland nog harder getroffen omdat de munt is waarde is gedaald. Ondernemers zetten zich schrap voor een nieuwe rondje prijsverhogingen die de cloudaanbieders in de koker hebben zitten.

Een op de drie

Bij velen is de bereidheid, maar ook de mogelijkheid die meerkosten op te brengen gering. Een op drie heeft daarom besloten minder in de cloud te gaan opslaan. Een op de vier brengt het aantal diensten dat wordt afgenomen terug. Slechts een op de vijf zegt de kosten volledig te kunnen opvangen en doorberekenen.

Volgens Beaming is het punt bereikt dat een serieus deel van het MKB nog geloofd dat de cloud voordelen opwegen tegen de nadelen. Weet daarbij dat de Britse pers al meer aandacht heeft besteed aan de constatering van de kartelwaakhond dat de grote cloudproviders misbruik maken van hun positie.

Minder SaaS en meer opslag in eigen beheer

Zakelijke cloudklanten zullen de komende periode wel iets moeten doen, omdat het IT budget dit vereist. Downgrading van het soort abonnementen, vermindering van de abonnementen en weer doen met colocatie datacenters betekent voor een aanbieder van breedband verbindingen geen slechtere omzet. Voor de IT reseller die als MSP opereert is het een ander verhaal. Het MKB bestoken met verhalen over hoe fantastisch de cloud wel niet is, is als het verhaal van Beaming ook aan deze kant van de Noordzee opgaat niet de slimste communicatie.

Mobiele versie afsluiten