Klanten van Seagate letten meer op de kleintjes

Er is een goede reden beter naar de kwartaalcijfers van HDD maker Seagate te kijken en dan vooral de uitleg over het gedrag van de klanten. Het is namelijk uitgesloten dat de drie problemen die de directie noemt alleen deze fabrikant van storage raakt. Wat CEO Dave Mosley opsomde beschrijft haarfijn de problematiek van de hele hardware sector.

Trends en componenten

HDD-harde-schijvenITchannelPRO wijst wel vaker op de trends bij en kwartaalcijfers van makers van IT componenten. Het verhaal was en is daarbij dat elke wezenlijke verandering in de afzet van zelfs maar het kleinste component een indicatie vormt voor wat enkele weken tot maanden later door de fabrikanten van complete machines wordt bekendgemaakt. Als in week 1 de vraag naar printplaten voor voedingen opeens toeneemt dan kun je er gif op innemen dat maximaal 8 weken later een fabrikant van hardware met een nieuw model “uit voorraad leverbaar” de markt betreedt.

Probleem is echter dat de makers van dit soort onderdelen bedolven zijn onder de NDA’s. Het is veel makkelijker te kijken naar de beursgenoteerde makers van onderdelen zoals motoren voor HDD’s (Nidec), Geheugenchips voor RAM (SK Hynix, Samsung, Micron) of de drie makers van harde schijven (WD, Toshiba en dus Seagate).

Welke datastuwmeren?

Wat we uit de meest recente kwartaalcijfers van Seagate halen, is dat de verkoop van harde schijven met een grote capaciteit veel langzamer verloopt dan gedacht en gehoopt. Dit soort HDD’s is er alleen maar voor professionele gebruikers, enterprise rekencentra, datacenters en hyperscalers. Van die groepen wordt al jaren beweerd dat ze omkomen in de data en de groei van de datastuwmeren alleen maar toeneemt.

Evenzo is er al jaren reden vraagtekens bij die beschrijving te plaatsen. De verkoop van zowel complete storage systemen als de noodzakelijke onderdelen zoals HDD’s vertoont namelijk een ander beeld. Lang was het onmogelijk een duidelijk uitspraak te ontlokken aan de bedrijven over dat verschil. Nu hebben we dan de uitspraak van Mosley tijdens de toelichting op zijn cijfers.

China

Volgens hem is er sprake van zwakke vraag naar Seagate producten in China, een blijvende vraag naar oudere modellen en capaciteiten en het interen op de voorraden bij met name de hyperscalers.

Het eerste punt kan twee dingen betekenen. Of de vraag in China is echt gering, of men heeft daar over een langere periode meer gehamsterd dan voorheen duidelijk was. De twee andere punten zijn wat dat betreft veel belangrijker, want ze omschrijven de markten in alle andere landen.

Hyperscalers en de andere klanten

Dat hyperscalers op de rem trappen en de voorraden afbouwen is bekend. Wat dan blijft is het tweede punt. Klanten zijn niet bereid de nieuwste modellen HDD’s aan te schaffen. Hoewel de capaciteit is toegenomen en daardoor de prijs per TB eerder naar beneden is gegaan is het een brug te ver voor de meeste afnemers. Die kopen modellen van de capaciteiten die ze nu al hebben. Dat betekent enerzijds dat ze niet bereid zijn netto meer uit te geven. Anderzijds is het een signaal dat de vraag naar additionele capaciteit bij de klanten van Seagate niet groot genoeg is om te switchen naar grotere modellen.

(NB dit artikel is geschreven daags voor de publicatie van de WD cijfers. Er is geen reden aan te nemen dat WD een compleet ander beeld laat zien, want dan had het bedrijf eerder met de aandeelhouders gecommuniceerd)

Mobiele versie afsluiten