Kantoor leegstand neemt hard toe en dat raakt de IT reseller

want minder kantoren betekent ook minder werkplekken

Het kan verkeren, of anders gezegd de toekomst voorspellen blijft lastig. In 2020 beweerde vastgoedkenner Colliers “[…] zelfs bij massaal thuiswerken, blijft leegstand kantoren behapbaar”. We zijn nu vier jaar verder, thuiswerken is links en rechts al weer een beetje teruggedraaid maar volgens Collier is er een probleem: de leegstand van kantoren neemt hard toe.

leeg kantoor leegstandDe verklaringen die het daarvoor geeft zijn in het gelinkte artikel van de NOS terug te lezen. ITchannelPRO wijst alleen op de consequenties van deze grotere dan voorziene leegstand voor IT partijen.

Andere werkplekken

Stel dat de voorspellingen kloppen, dan zullen de volgende jaren kantoren nooit voor meer dan 80 procent gevuld zijn. Personeel dat 5 dagen op de zaak is, blijft de uitzondering. Een werkgever die niet kan of wil verhuizen naar een pand dat beter past krijgt hogere kosten, zowel absoluut als omgerekend naar werkplek.

De ruimte moet anders worden ingericht om te voldoen aan de wensen van het personeel. Je ziet het al enige tijd ”stilte ruimtes”, Colliers denkt dat er nog meer nodig zijn. De werkvloer daarop aanpassen kost geld. Waarschijnlijk is het gebouw daar niet op ontworpen. Het gevolg is vierkante meters die niet meer gebruikt kunnen worden.

Druk op de budgetten

Stilte ruimtes hebben stroom, licht en connectiviteit nodig. Dat laatste zal nog meer dan voorheen draadloos worden, omdat de installatiekosten anders helemaal te hoog worden. Maar zelfs dan is het onvermijdelijk dat er druk op de budgetten komt omdat de bestaande inrichting niet meer voldoet.

Waar dat toe zal leiden is voorspelbaar. De lifecycle van de bestaande kantoorinrichting, dus inclusief de werkplekken, wordt opgerekt. De vervanging van hardware wordt uitgesteld, er zal mogelijk ook meer naar refurbished gekeken gaan worden. Als IT reseller kun je daar maar beter meer rekening mee gaan houden. Vergeet daarbij maar alle jubelverhalen van de desktopmaker dat de nieuwste Windows machines met AI het ei van Columbus zijn voor elke werkgever en werknemer. Dat is het pushen van aanbod terwijl de markt om iets heel anders vraagt.

Panden uit de markt

In het verhaal van Colliers zit nog een punt dat vertaald kan worden naar de IT sector en absoluut grote impact gaat hebben. Door alle ontwikkelingen zal de kantoor leegstand hoog blijven in bepaalde wijken of regio’s. De panden die daar staan zullen door sloop of herbestemming uit de markt genomen gaan worden. Dat betekent dus ook dat op die plekken markt voor het leveren en servicen van kantoorinrichting, dus inclusief de werkplekken simpelweg ophoudt te bestaan.

Niet leuk om te lezen, maar je kunt als IT reseller maar beter goed voorbereid op deze structurele, blijvende, verandering van de kantoormarkt. Het is er een die mogelijk ook jou verzorgingsgebied betreft.

Mobiele versie afsluiten