Investeren in cybersecurity was geen goede zet in 2022

Gemiddeld 40 procent koersverlies

Cybersecurity is tot 2022 de sector geweest waar je gewoon wel moest investeren. De aandelen werden als vanzelf steeds meer waard en bij overnames werden forse premies betaald. In 2022 is daar een einde aan gekomen. Deze sector heeft gemiddeld wezenlijk slechter geboerd dan andere.

Massaontslagen

cybersecurityDat de aandelen van onder andere Meta, Amazon onvoorstelbaar veel in waarde zijn gedaald is recent nog op ITchannelPRO beschreven. Die daling is een van de redenen waarom deze bedrijven een pas op de plaats maken waar het gaat om de uitbreiding van datacenter capaciteit. Omdat het gaat om zeer grote investeringen heeft dat het nieuws ook gehaald en het zelfde geld voor de massaontslagen die de twee hebben aangekondigd.

Massaontslagen zijn ook aan de orde bij bedrijven die iets doen met cybersecurity. Aan het begin van 2022 was al duidelijk dat links en rechts keihard werd gesaneerd. Deels was dat te linken aan het binnenhalen van nieuw geld, waaraan schijnbaar harde eisen waren gesteld. Er waren ook al tekenen dat een aantal bedrijven aanstuurden op een zo snel mogelijke verkoop. Iedereen met een beetje zicht op dat proces zag dat hier sprake was van “de hete aardappel doorschuiven”. Tenslotte was er nog een groepje bedrijven dat zich opsplitste om van een twee beursgenoteerde entiteiten met elk een beperkte portfolio te te maken.

Cybersecurity

Wat al deze bedrijven met een oude of nieuwe beursnotering gemeen hebben is dat ze het slecht hebben gedaan. Er zijn maar 2 (!) cybersecurity bedrijven te zijn die begin 2023 een hogere aandeelkoers hebben dan aan het begin van 2022. De gemiddelde koersval bedraagt 40 procent en dat is veel meer dan de indexen van SP500 (-20%), Nasdaq (-13%) en Dow Jones (-9%). De grootste klapper is gemaakt door IronNet dat 94 procent minder waard is geworden. Nu is dat een bedrijf dat weinig bekend is, maar dat leider Cloudflare 65 procent goedkoper is geworden of bijvoorbeeld het aandeel SentinelOne voor een derde van de prijs van begin 2022 wordt verhandeld laat zien dat de misère over de volle breedte van de sector zit.

Wat gebeurt er in 2023?

Wat dit betekent voor 2023 is een belangrijke vraag. In het beste geval is de koersdaling te zien als het leeglopen van een ballon die bijna te ver was opgeblazen. De prijzen van de aandelen zouden dan nu meer realistisch zijn. Een minder positief scenario is dat een aantal bedrijven de handdoek in de ring zal werpen. Zij hebben geen zicht op operationele winst, nieuwe financiers of een partij die de tent wil overnemen. De kans dat er in 2023 nog nieuwe beursgenoteerde cybersecurity bedrijven bijkomen wordt overigens voor zeer gering gehouden. Voor een succesvolle beursgang ontbreken de positieve voorbeelden.

Mobiele versie afsluiten