MKB-bedrijven waarderen Xelion al jaren en dus is het bedrijf erg succesvol in dit segment. Door de gestage uitbreiding van features op het platform bedient het bedrijf steeds vaker ook MKB+ en hoger, weet marketing- en communicatiemanager Suzanne van der Voet. Ze reflecteert op 2020.
Xelion is een gevestigde cloudaanbieder van communicatiediensten voor het MKB op het hosted PBX-platform Xelion 7. De visie van het bedrijf is dat klanten al hun communicatie op één platform kunnen organiseren en integreren met bedrijfsapplicaties en mobiele diensten. Met deze kijk op communicatie zijn de 300+ partners al ruim tien jaar succesvol met de verkoop van Xelion.
Paradox
Het jaar 2020 is ook voor Xelion onmiskenbaar het jaar van corona en dat heeft volgens Suzanne twee kanten. “Enerzijds was er stilstand en minder business. Afgelopen jaren is er geen jaar geweest met zoveel verandering. Dat is een paradox. Samen met partners en resellers hebben we goed gekeken naar de manier waarop organisaties zich aanpassen en hun manier van werken anders inrichten. Het wordt nooit meer zoals het was. Dus moeten we ons, ook als sector, afvragen hoe mensen werken, waar ze werken en wat er écht toe doet. Hoe vertalen we dat naar business en de ICT-tools die we aanbieden?”
Digitale werkplek
In de intelligente lockdown is Nederland massaal gaan thuiswerken, resellers en distributeurs kregen apparatuur niet aangesleept en operators zagen hun omzet in tikken en dataverkeer explosief stijgen. Nu iedereen zich herpakt, ziet Suzanne de doorbraak van de digitale werkplek, mobiel werken en videoconferencing als drie belangrijke lessen. “We roepen het al jaren, maar medewerkers werken echt niet meer op kantoor. Ze nemen hun laptop en smartphone naar huis en richten een digitale werkplek in. Er is behoefte aan één communicatieapplicatie die alles integreert, niet een aantal losse applicaties naast elkaar. Om die holistische benadering draait alles. Les één van dit jaar is dat die procesintegratie compleet moet zijn. Eerder was dit nog een wens, nu is het noodzaak. Bedrijven willen dat medewerkers op afstand veilig vanuit één omgeving werken. Ze vragen niet om VoIP, maar om integratie van communicatie in hun bedrijfsproces.”
Mobiel werken
Het tweede signaal van 2020 is de doorbraak van mobiel werken. Dat ligt volgens Suzanne voor de hand en dus is de weg naar mobile only vanzelfsprekender geworden. “Er zijn legio apps voor alle platforms zoals iOS, Android en Windows die alle communicatietools als telefonie, chat, mail en video integreren. Waarom zou je nog vaste telefoons willen? Wij bieden apps aan die zowel over mobiel als data werken en die niet gekoppeld zijn aan je SIM-kaart. Dat biedt keuzevrijheid en zo maken organisaties elke medewerker zakelijk bereikbaar met zijn eigen smartphone. In het verlengde hiervan zien we dat er maatwerk-apps worden gemaakt op onze API. Eén van onze partners heeft bijvoorbeeld een app voor de thuiszorg ontwikkeld die werkt op elke telefoon en SIM-kaart en waarmee ambulante mensen overal hun werk kunnen doen. Inmiddels werken er duizenden ambulante medewerkers in de thuiszorg ermee. Dat gaat in andere branches ook spelen. Gebruikers hoeven niet te weten hoe het werkt, als het maar werkt. Voor IT-managers is dit makkelijker dan een netwerk, devices, access points en switches installeren en vervolgens medewerkers provisionen. Als medewerkers toch onderweg zijn, waarom dan moeilijk doen als het makkelijk kan?”
Doorbraak video
Ook de derde doorbraak staat volgens Suzanne ook al jaren op de roadmap van operators: videoconferencing. “De koudwatervrees van video is weg. Nu kiezen mensen default voor video in plaats van de auto. Let wel, video is één van de kanalen naast bellen, chat en mail en dus is integratie cruciaal. Voor operators en ICT-dienstverleners moeten video dus niet stand-alone als applicatie aanbieden, maar in één applicatie als onderdeel van de tools. Ook wij hebben ons platform versneld doorontwikkeld om videoconferencing en schermdelen aan te bieden in Xelion. Uiteraard volledig geïntegreerd met telefonie en chat en de verschillende reporting-tools. Daarmee behoud je als manager inzicht in de bereikbaarheid van medewerkers in de organisatie. Dat is belangrijke informatie. Simpelweg Zoom of Teams installeren is onvoldoende.”
Toegevoegde waarde
Met die trends in het achterhoofd denkt Suzanne mee met partners over hun toekomst. Volgens haar moeten ze eindklanten meer toegevoegde waarde bieden. “De digitale werkplek, mobiel werken en videoconferencing zijn onmiskenbaar blijvertjes en ik voorzie sterke groei in de vraag hiernaar. Resellers moeten dus weten wat klanten nodig hebben. Als MKB’er wordt je communicatie steeds meer verrijkt en klanten hebben steeds meer keuze. Dus moet je als reseller uitgaan van de business van klanten. Als resellers zich nu beter positioneren, betaalt dat zich terug in loyaliteit. Klanten hoppen minder, want ze kiezen oplossingen waar ze langer mee willen werken. De mindset van mensen op het gebied van communicatie en hun werkplek is wezenlijk veranderd.”