De brancheorganisatie voor de mobiele sector GSMA beweert dat er tot 5 miljard oude ongebruikte mobieltjes zijn en recycling daarvan is hoognodig. Een nobel streven van een club die zich tot nu toe niet voor duurzaamheid heeft geïnteresseerd. Maar ook bij deze oproep tot actie kan weer een kritische kanttekening worden geplaatst.
Simpele doelstellingen
Wat direct opvalt is natuurlijk de samenstelling van de groep. Het zijn grote aanbieders, maar belangrijke spelers op de markt voor mobiele communicatie ontbreken. Om te beginnen doet geen van de Amerikaanse telco’s mee en ook Deutsche Telekom en Vodafone ontbreken. Zoals gezegd is geen van de partijen actief op de Nederlandse markt opgenomen in de lijst.
Inruilprogramma’s
De reden daarvoor lijkt te zijn dat deze partijen of al langer een eigen programma hebben of weer aangesloten zijn bij andere initiatieven. Wie dieper in de materie duikt ziet dat er de afgelopen 10+ jaar al heel veel van dit soort inruilprogramma’s is aangekondigd. Soms vanuit een telco, soms met een Europese dimensie en elke keer lijkt het een stille dood te zijn gestorven.
Vervangingsmarkt
Groot verschil is wel dat alle vergelijkbare oudere programma’s stammen uit een periode dat de markt nog serieus groeide. Die fase is voor de meeste landen een gepasseerd station. De verkoop van nieuwe toestellen neemt steeds verder af. Op zich is dat een normaal proces, bij een vervangingsmarkt horen lagere aantallen en omzetten. Hoeveel lager blijkt uit cijfers die ook ITchannelPRO al eerder liet zien. De productie van smartphones ligt op het laagste niveau van 10 jaar en is ook nog eens 19.5% lager dan een jaar geleden.
Deze cijfers kunnen niet los gezien worden van de actie van de GSMA. Daar zijn immers bijna alle makers van smartphones en onderdelen lid van. De oproep van GSMA te gaan voor meer recycling is, helemaal gelet op de eerste doelstelling, ook een manier om meer nieuwe toestellen te kunnen verkopen. Zo vernieuwend en opmerkelijk is deze actie dus ook weer niet.