Dinsdag werd er in de tech pers andermaal op gewezen dat MS Teams ophoudt te bestaan. Dat wil zeggen de gratis versie die sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie massaal is gebruikt. Per april 2023 is wat dat betreft de vrijgevigheid van Microsoft verleden tijd.
De pandemie doorgekomen
Dankzij Teams zijn miljoenen bedrijven en scholen de pandemie doorgekomen. Meer nog dan Zoom (te vroeg gepiekt?), Google Meet of andere applicaties was dit de laagdrempelige oplossing voor een tot dan toe onbekend probleem. Want hoe kun je met elkaar blijven communiceren en overleggen op een grotere schaal dan 1:1. College, onderwijs en werkoverleg was best te doen met Teams.
Microsoft leek een kip met gouden eieren te hebben. Teams deed alle mindere ervaring met Skype vergeten, dat product wordt nu echt nergens meer genoemd. Het belaste imago is verdwenen. Maar er was een probleem en dat is het woord gratis. Microsoft wilde best enige tijd een oogje toeknijpen, maar iedereen wist dat het maar tijdelijk was.
Troefkaart
En inderdaad, nu de pandemie beduidend minder verstorend is, kan de troefkaart uit de mouw worden gehaald. De gratis versie, classic, komt per april te vervallen. Het wordt keurig meer dan drie maanden van de te voren aangekondigd. Iedereen heeft de tijd na te gaan wat de beste oplossing is: upgraden naar een betaalde versie of downgraden naar de nieuwe gratis versie. Teams helemaal gedag zeggen en doorgaan met een van de concurrenten kan natuurlijk ook.
Customer lock-in creëren vervolgens de prijs verhogen en het gratis alternatief uit de eigen stal onaantrekkelijker maken. Op het eerste gezicht is dit allemaal zeer voorspelbaar. De klant zal een betaalde versie als een (verdere) verhoging van zijn maandelijkse SaaS kosten zien en mopperend accepteren.
Andere wending
Het verhaal kan echter ook een andere wending krijgen. Wat nu als Microsoft inziet dat door het afzwakken van de pandemie het gebruik van Teams ziet teruglopen? Dan is het nu de hoogste tijd middels betaalde abonnementen een groep gebruikers aan zich te binden. Want als de dienst steeds minder wordt gebruikt neemt de bereidheid te betalen alleen maar af. Wat als Microsoft hiermee reageert op het aangekondigde onderzoek van de Europese Commissie naar het mogelijke misbruiken van de marktmacht? Dat gaat concreet om de vraag of Redmond via de integratie en bundeling van Office met Teams concurrerende UC dwarsboomt?
Andere signaal
Dat Teams in een andere vorm gratis blijft kan overigens ook worden gezien als een signaal dat men het te link vindt de deur nu helemaal dicht te gooien. Zoiets is slecht voor het imago en er is nog iets. Dan zou de mogelijk vervallen elk kwartaal te kunnen roepen dat er x honderd miljoen actieve Teams gebruikers zijn die op enig moment gemigreerd worden naar een betaalde dienst.