Zijn er waardige Teams alternatieven?

digitaal dossier | MS Teams

De wereldwijde lockdown zorgde direct voor een run op Microsoft Teams. Als reactie stelde Microsoft Teams gratis beschikbaar, waarop het gebruik, met name voor videobellen, nog verder steeg. Eind mei werd de tool op één dag door 44 miljoen gebruikers gebruikt. Maar is dat terecht? En zijn er ook waardige alternatieven?

videomeetings

Toen iedereen ineens moest gaan thuiswerken was er grote nood aan  communicatietools waarmee met meerdere mensen of in één team overlegd kon worden. Opties om via spraak meerdere lijnen te koppelen werden eigenlijk niet ingezet, iedereen sprong bijna als vanzelf over naar beeldbellen. Applicaties als Facetime, WhatsApp-bellen en Skype, die een sluimerend bestaan leden, waren ineens top of-mind. Hieronder zetten we de alternatieven voor Teams op een rij, waarbij we de eer gunnen aan de oudste online videobeltool, die allang in handen is van Microsoft. 

Skype 

Zeventien jaar na de start komt de droom van de Zweedse oprichters Niklas Zennström en Janus Friis eindelijk uit. Zij het niet dat ze Skype in 2005 verkocht hebben aan eBay en via een investeringsmaatschappij in 2011 voor 8,5 miljard dollar in handen kwam van Microsoft. Hiervoor was videobellen niet echt populair, omdat veelal de noodzaak ontbrak. Videoconferencing was een high end product, waar leveranciers als Webex en Lifesize zich op richten. Je zou het bijna vergeten, maar Skype is nog altijd actief en een prima alternatief voor thuisgebruik en bedrijven tot twintig werknemers. Microsoft is ook niet van plan Skype op te laten gaan in Teams. Het aantal dagelijkse Skype-gebruikers is sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart met meer dan zeventig procent gestegen. Skype heeft nu veertig miljoen dagelijks actieve  gebruikers.

Zoom

Momenteel heeft Zoom zowat driehonderd miljoen maandelijkse gebruikers, in december waren dat er nog maar tien miljoen. De grootste concurrent van Teams na de lockdown was Zoom. Dit was tot voor kort een redelijk onbekende tool, zeker bij het grotere publiek. Zoom was vanaf 2011 bezig met een stille opmars in het corporate segment. De gratis versie die beschikbaar was na de lockdown was immens populair, totdat begin april allerhande privacy- en beveiligings- issues opdoken. Inmiddels werkt Zoom samen met Oracle om haar cloud-infrastructuur uit te breiden. Tot nog toe gebruikte Zoom zowel eigen servers als cloud- infrastructuur van Amazon en Microsoft, en blijft dat ook doen. Oracle tekende ook videochat aanbieder 8×8 op, die in Europa nauwelijks bekend is. Saillant detail, de oprichter van Zoom was eerder werkzaam voor Cisco WebEx.

WebEx

Webex van Cisco is ontworpen met de strategie om een collaboration-oplossing te splitsen in twee apps. Dit zijn WebEx Meetings en WebEx Teams. WebX Teams heeft wel een videoconferencing-optie, maar ook een hoop collaboration-tools, vergelijkbaar met Microsoft Teams. Webex Meetings is echt alleen bedoeld voor videoconferencing en online events. Niet veel genoemd, maar Webex kende de afgelopen maanden ook een explosieve stijging van het gebruik. Nieuwe klanten konden negentig dagen gratis op proef aan de slag. In China ver22-voudigde het gebruik na de corona- uitbraak, in veel Aziatische landen vervijfvoudigde het aantal gebruikers. Cijfers over Nederlands gebruik zijn niet bekend. WebEx is gebouwd op het Broadsoft- platform en heeft op het gebied van IP-telefonie dus nog altijd een grote voorsprong op alle andere tools. Ook qua hardware, denk aan IP-telefoons. Al komen er steeds meer Zoom- en MS Teams-ready toestellen op de markt. Ook op het gebied van videoconferencing, waar leveranciers als Poly en Logitech compatible conference- en huddle room-oplossingen hebben voor Zoom en Teams. Cisco heeft een unieke troefkaart: People Insights, een systeem dat profielen bouwt van personen op basis van openbare informatie. In totaal beschikt People Insights over meer dan driehonderd miljoen profielen. Denk aan een beschrijving van wat de persoon doet, wat zijn of haar functie is, een foto, een kort cv en in welke online artikelen de persoon wordt genoemd. Tijdens een call heb je alle relevante achtergrondinformatie over de persoon en het bedrijf bij de hand.

Saillant detail, de oprichter van Zoom was eerder werkzaam voor Cisco WebEx

BlueJeans

BlueJeans heeft met haar platform Meetings en de high-end variant BlueJeans Rooms de slag na corona gemist, zo lijkt het. Mogelijk was men te druk met de overname door Verizon, die eind mei is geformaliseerd. De overname van BlueJeans komt op een goed tijdstip voor Verizon. Het bedrijf wil graag inhaken op de groeiende videoconferentie-markt. Overigens zag ook dit bedrijf een verviervoudiging van het gebruik. BlueJeans telt wereldwijd vijftienduizend zakelijke klanten. De tool is alleen gericht op videoconferencing, zonder functies die andere collaboration-apps vaak hebben. De BlueJeans-app kan in-browser gebruikt worden of geïnstalleerd worden als desktop-app. De desktop-app heeft echt alle functies. Er zijn tot 25 feeds te zien in een meeting. Verder zijn er geavanceerde audiomogelijkheden als directional audio bij gebruik van Dolby hardware.

GoToMeeting

GoToMeeting is de stand-alone service voor webconferenties die wordt aangeboden door LogMeIn. Zoals verwacht biedt het audio- en videoconferenties, evenals het delen van schermen. Hoewel er veel goede dingen te zeggen zijn voor GoToMeetings, als je op zoek bent naar een zakelijke VoIP-oplossing, biedt GoToConnect zowel een cloud-gebaseerd telefoonsysteem dat GoToMeetings als onderdeel van het pakket integreert, en het kan kosteneffectiever zijn om je daarvoor aan te melden.

Slack

Naar eigen zeggen gebruikt 77 procent van de Fortune 100-bedrijven Slack als collaboration tool. Slack had in het verleden een grote voorsprong op Teams, als het om collaboration ging. Maar de afgelopen maanden is die voorsprong wel voor een groot deel weggesmolten. Vlak voor de lockdown kwam Slack met een nieuwe versie, waarmee de workflow overzichtelijker en soepeler zou moeten verlopen. De videofunctie van Slack is wat ondergesneeuwd. Maar je kunt al een paar jaar videobellen via Slack. Met de betaalde versie zijn videoconferences tot vijftien gebruikers mogelijk. Onlangs heeft Slack een integratie toegevoegd met Microsoft Teams. Zo is het mogelijk om via Teams te videobellen, terwijl je zo’n gesprek makkelijk via Slack start. Naast de integratie van Microsoft Teams komt Slack ook met integratie voor VoIP-telefoonnummers. Met een Voice over IP-dienst kunnen gebruikers bellen via een internetverbinding. Deze integratie werkt met Zoom, Cisco Jabber, RingCentral en Dialpad. Toch zag ook Slack het aantal gebruikers de afgelopen periode met veertig procent extra groeien. En voor collaboration blijft het een belangrijke concurrent voor Teams.

Facebook

Met in het kielzog Messenger, WhatsApp en Instagram: eind april lanceerde Facebook Messenger Rooms, waarmee de techreus ook videoconferentie aanbied. Half mei was het aantal gebruikers in een call al opgevoerd naar vijftig. Binnen Messenger Rooms zijn er veel functies om de gebruikerservaring tijdens het videobellen te verbeteren. Zo beschikt Messengers Rooms over virtuele achtergronden, augmented reality-gezichtsfilters en een ‘mood lighting’-instelling om videogesprekken in een donkere ruimte te verlichten. De gezichtsfilters zijn oorspronkelijk geïntroduceerd in Instagram, hiermee wil Facebook het cross-platform- gebruik van de tool benadrukken. De bedoeling is dat het op termijn ook beschikbaar komt voor Instragram Direct en WhatsApp. Gelijktijdig werd bekend dat het aantal videogebruikers in een WhatsApp-call word verdubbeld naar acht per sessie.

Google Meet

Google wist na de komst van de Covid-19-pandemie niet hoe snel ze hun communicatietool Hangout moesten pimpen. Hangout stond op het punt te verdwijnen, maar was ineens volop in de belangstelling en kreeg al snel een nieuwe naam: Meet. De moeder aller web rtc-toepassingen was ook meteen voor iedereen gratis én populair. Zeker in combinatie met Google Chat, beide onderdeel van G Suite, de officiële Google Suite. Gebruikers kunnen deelnemen aan een videocall via e-mail, een gedeelde link of een Calendar-uitnodiging, en er is de mogelijkheid om in te bellen. Verder is er de mogelijkheid om video te streamen naar maximaal honderdduizend kijkers binnen één domein. Ook is er de mogelijkheid om calls op te nemen en direct op te slaan op Google Drive. Begin dit jaar was er een gerucht dat Google werkte aan een tool waarbinnen communicatie- en productiviteitstools in een suite konden worden aangeboden, speciaal gericht op de enterprise-markt. Niks meer van gehoord, overigens.

Avaya

Avaya zag na de lockdown het gebruik van haar platform Spaces groeien met 1800 procent videoverkeer. Avaya staat al langer op de nominatie om overgenomen te worden. Na het afslaan van een bod van Mitel vorig jaar, ter waarde van vijf miljard dollar, ging later dat jaar een intensieve samenwerking met RingCentral van start. Hierbij levert RingCentral cloud-technologie en een investering van vijfhonderd miljoen dollar. De cloud-gebaseerde meeting- en collaboration-tool Avaya Spaces brengt een aantal zaken samen in één oplossing, waaronder spraak, video, taken en het delen van files. De nieuwste update zorgt voor onder meer permanente cloud-ruimtes voor communicatie en meetings, het delen van bestanden en taakverdeling. Er is voortaan ook ondersteuning voor HD-videogesprekken met maximaal vijfhonderd gebruikers. Avaya belooft bij de aankondiging van de update tevens nieuwe integraties met andere tools. Het werkt momenteel al samen met Google, Slack, Office 365, Outlook en Microsoft Teams. Ringcentral heeft ook een eigen videotool. RingCentral’s grootste feature is de integratie met Slack, G Suite, and Microsoft 365.

Mogelijk was men te druk met de overname door Verizon, die eind mei is geformaliseerd

De afgelopen tijd was veel te doen over security en privacy rond videobellen. Met name Zoom moest het flink bezuren. De Autoriteit Persoonsgegevens, die toeziet op de uitvoering van de AVG, heeft een handig schema met een groot aantal videobel-apps en de specificaties rond security en privacy. https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/keuzehulp-privacy-bij-videobel-apps

Meer alternatieven

• ALE (Alcatel-Lucent Enterpriselevert al een tijd lang Rainbow cloud vide conferencing als onderdeel van haar Rainbow collaborationplatform.

• Coligo Meeting Pro is de online videoconcerencing tool van Voiceworks.

• Yealink Meeting is onlangs geïntroduceerd als cloud-based videoplatform van hardware-leverancier Yealink.

• 3CX heeft een eigen videotool, Webmeeting, die standaard wordt meegeleverd met het 3CX-pakket.

• IBM Watson Media heeft een mobiele videostreaming-app gelanceerd die gericht is op zakelijke klanten

• CRM cloud-leverancier Zoho heeft een eigen platform voor videovergaderen en webinars.

Uitgelichte Vacatures

ICP 2024 01
Wil je niks missen? We houden je dagelijks op de hoogte van het laatste nieuws! Je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrieven door het formulier in te vullen.

Wil je de nieuwsbrief uiteindelijk toch niet meer ontvangen? Geen probleem! Je kunt je op elk moment weer afmelden.