De toelichting op de kwartaalcijfers van harde schijven fabrikant Seagate is een artikel op ITchannelPRO waard. Uit de woorden van CEO Dave Mosely wordt de huidige problematiek van de hele IT sector duidelijk en hij bevestigd een belangrijke trend.
Er zijn drie fabrikanten voor harde schijven. Seagate, Western Digital en Toshiba. De laatste is duidelijk de kleinste speler. Wie de grootste aanbieder heeft te maken met definities. Seagate claimt in de bepaalde sectoren de nummer een te zijn.
Een van die sectoren waar dat zou gelden is de combinatie en enterprise en datacenters. Tot die laatste groep horen ook de hyperscalers. Die laatste groep wordt voor Seagate steeds belangrijker. Inmiddels is 74 procent van de omzet afkomstig uit leveringen aan data soort klanten. Die groei bestaat uit een absoluut en een relatief deel . Er is absoluut meer vraag naar grotere harde schijven. Hyperscalers zetten inmiddels de 22 TB modellen in. Die zijn natuurlijk duurder dan de voorgaande 18 TB modellen.
Opgegeven
De relatieve groei is minstens zo belangrijk. De enterprises en hyperscalers brengen meer geld in het laatje en alle andere marktsegmenten steeds minder. Een aantal klantgroepen lijkt inmiddels zelfs al opgegeven. In zijn toelichting had Mosely het over “the PC or notebook markets … are effectively already gone”.
Trend bevestigd
Wat hij daarmee bevestigt is de trend die al langer zichtbaar was. In desktop computers, voor enduser en zakelijk gebruik is de HDD als disk 1 steeds minder logisch. Een SSD is daar meer gevraagd. Het aantal desktops met een tweede harde schijf neemt echter ook af. Die werd voorheen vooral gebruikt om data op te slaan. Applicaties stonden op de snellere disk 1. Tegenwoordig is de cloud of het bedrijfsnetwerk zo snel en betrouwbaar dat de noodzaak disk 2 is komen te vervallen. Ook speelt een rol dat SSD’s goedkoper zijn geworden, waardoor grotere exemplaren kunnen worden ingebouwd.
Problematiek
De trend waar Mosely over spreekt staat geheel los van de problematiek die de IT sector raakt. Wat daarvan de impact is op Seagate maken de kwartaalcijfers duidelijk. De omzet op kwartaalbasis ligt bijna 10 procent lager dan een jaar terug. Als naar een periode van 12 maanden wordt gekeken is de min nog groter, 13 procent.
Dat heeft volgens de Seagate topman een simpele oorzaak. Er is gebrek aan componenten, waardoor de lopende banden niet op volle snelheid kunnen draaien én er is simpelweg sprake van vraaguitval. Dat laatste mag niet verbazen. De shipments van computers is ook fors aan het dalen en als de berichten kloppen gaan de prijzen voor HDD, SSD en DRAM de komende periode naar beneden. Dat zal dan de vraaguitval alleen maar vergroten, want kopers weten dat het op termijn goedkoper wordt.
Hoewel achter de kwartaalcijfers van Seagate een somber verhaal schuilgaat mag een ding niet worden vergeten. Het bedrijf heeft een netto marge van meer dan 29 procent en draait nog steeds zwarte cijfers.