Georganiseerde misdaad komende jaren door EU online harder aangepakt

en dat gaan de intermediairs merken

EC EUDe Europese Raad heeft vorige week aangekondigd de georganiseerde misdaad op 10 punten harder aan te pakken. In de helft van die gevallen gaat het om misdaad waarbij internet of online een wezenlijke rol speelt. Deze aanpak kan gaan leiden tot extra wetten om het online domein veiliger te krijgen. De intermediairs zullen daar mee te maken krijgen.

Doorgifte zonder verantwoordelijkheid

Voor een groot deel van het online domein geldt nu in de EU dat een provider of hoster in principe geen “boodschap aan de boodschap heeft”. Het faciliteert de doorgifte van content waarvoor hij niet verantwoordelijk is. Uitzondering op die regel zijn er ook. De doorgifte van materiaal dat onder het strafrecht valt is verboden. Zodra een intermediair hoort dat die inhoud op zijn servers staat of via zijn datacenter online gaat moet hij ingrijpen.

Bij materiaal dat niet strafrechtelijk is verboden, maar inbreuk maakt op de rechten van anderen is het anders. Daar moet de intermediair meewerken aan het informeren van zijn klant dat die de inhoud moet weghalen. Als dat niet gebeurd kan de de klagende partij de intermediair dagvaarden. Dit laatste is in de Nederland vooral bekend door de acties van Stichting Brein.

Streamingdiensten

De shortlist van de Europese Raad gaat leiden tot conflicten met de huidige indeling en praktijk. Dat om te beginnen omdat het doorgeven van streamingdiensten zonder toestemming van de zenders en rechthebbende op een zelfde manier bestrijd moet gaat worden als bijvoorbeeld het aanbieden van materiaal dat terrorisme goed praat. Intermediairs kunnen als onderneming maar ook hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden als via hun servers, datacenters of dedicated verbindingen illegale streams van voetbalwedstrijden online gaan!

Definities

Dat punt is daarbij niet eens direct terug te lezen in het persbericht van de Europese Raad. Het venijn zit – zoals zo vaak – in de details. Partijen die illegale streams aanbieden vallen straks namelijk onder “criminele netwerken met een hoog risico”, georganiseerde misdaad.

Die categorie staat op de eerste plaats van het plan van aanpak. Het heeft volgens de ER zelfs een nog hoger prioriteit dan: “Het aanpakken van criminelen die cyberaanvallen organiseren […] die op het internet gespecialiseerde criminele diensten aanbieden.”

In dat betrekkelijk korte persbericht zitten nog wel meer punten die bij nader inzien behoorlijke impact op internet en online partijen gaat krijgen. Het is vooral door de breedte van de definities dat deze groep ondernemers meer en vaker moeten gaan optreden tegen de eigen klanten.

Mobiele versie afsluiten