Gaat Google eindelijk ook in Engeland een eigen datacenter bouwen?

google datacentersVrijdag is bekend geworden dat Google grond ten Noorden van Londen, Engeland heeft gekocht. Dat wakkerde direct de speculatie aan dat de zoekmachine en cloudgigant eindelijk een eigen datacenter in Engeland gaat bouwen. Er zijn argumenten genoemd waarom dat een logische stap zou zijn, maar er klopt iets niet aan het verhaal.

Google Europa en de AVG

Google (officieel: Alphabet Inc) heeft op dit moment eigen datacenters in België, Denemarken, Finland, Ierland en Nederland. Daarmee wordt de EMEA markt bediend en mogelijk nog meer dan dat gebied. Bekend is ook dat Google het de klanten mogelijk maakt te kiezen waar de data staat. Voor een doorsnee Nederlandse klant zal niet veel uitmaken waarin Europa zijn data in de Google cloud staat. Alle Europese landen waar de zoekgigant staat zijn immers EU lidstaat en daarmee gebonden een de AVG/GDPR.

Google voorwaarden voor Britse klanten

Voor de Britse klanten was dat ook nooit een probleem, maar dat zal per 1 januari 2021 wijzigen. Dat is het land definitief geen EU lidstaat meer. Dat heeft consequenties voor de bescherming van de persoonsgegevens. Google heeft eerder dit jaar alle Britse klanten en gebruikers al laten weten dat de voorwaarden zijn gewijzigd. Vooruitlopend op het nieuwe jaar gelden voor Britten niet langer de voorwaarden die elders in de EU gelden. Google hanteert voor die groep de Amerikaanse voorwaarden.

Op dat besluit is de nodige kritiek gekomen, maar voorlopig is het de enige werkbare oplossing. Maar als Google nu daadwerkelijk zou besluiten een eigen datacenter in Engeland te bouwen kan het de klanten daar dus ook andere, lokale, leveringsvoorwaarden presenteren. Dat zou handig zijn voor alle zakelijke en overheidsklanten.

Een datacenter of iets anders

Is daarmee een logische verklaring gegeven voor de aankoop van de grond door Alphabet Inc? Nee niet helemaal. Het punt is namelijk dat het perceel slechts 33 acres groot is. Dat is voor een datacenter bestemd voor een regio met 60+ miljoen inwoners niet veel.

Tegelijk is ook niet duidelijk waarom voor deze plek is gekozen. In juli van jaar schreef ITchannelPRO dat in 2022 een dedicated Google zeekabel de oostkust van de VS zal verbinden met Europa. De kabel krijt een aftakking naar Bilbao in Spaans Baskenland en naar Engeland. De eerste aftakking komt aan in de stad waar ook een Google datacenter gebouwd gaat worden. Spanje krijgt daarmee dus eveneens een dedicated Google datacenter. De andere aftakking gaat ergens nabij Cornwall, Engeland aan land. Dat is totaal niet in de buurt van Londen.

Daarom staan er nog vraagtekens bij het verhaal van de grondaankoop door Alphabet Inc. nabij Londen. Het kan heel goed een datacenter worden, maar dan moet er tenminste nog een locatie elders bij. Google kennende zal dat ver buiten de grote steden, waar de grond duur is en het stoomaanbod schaars is,  komen te staan. Het wachten is dus op een bericht dat ergens in Engeland of Wales – tussen Londen en de Ierse zee – een groot Google datacenter gaat komen. Of op het bericht dat Google een andere bestemming heeft voor het stuk grond ten noorden van de Britse hoofdstad.

Mobiele versie afsluiten