Bloomberg meldt dat de Chinese regering overheidsdiensten en staatsbedrijven opdracht heeft gegevens elke buitenlandse PC te vervangen voor een Chinees model. Het gaat om dusdanig grote aantallen dat dit de markt in beweging brengt, of toch niet?
Minder afhankelijk
2025
Enige jaren terug heeft Beijing voorgeschreven dan tegen 2025 het land over een eigen chipsindustrie moet beschikken. Dat heeft geleid tot een wildgroei aan projecten waar op ongekend grote schaal geld is verbrand. In een aantal gevallen was er aantoonbaar ook sprake van fraude, maar in de meeste gevallen lijkt de aanloop naar de productie van chips gewoon veel complexer en daarmee duurder te zijn dan men had ingecalculeerd.
De doelstelling van een eigen chipsindustrie in 2025 gaat dan ook onmogelijk gehaald worden. Met dat in het achterhoofd is de melding van Bloomberg dan ook zeer eigenaardig. Als je buitenlandse PC’s wil dumpen, of de facto verbieden, is er dan wel binnenlands aanbod met lokale componenten van vergelijkbaar niveau?
Op dit moment is het antwoord natuurlijk nee. Toch wil het niet zeggen dat die melding bij Dell, HP en anderen zal worden genegeerd.
Shipments en marktaandelen
In het laatste kwartaal van 2021 werden er ~90 miljoen PC’s verscheept. Grootste aanbieder met 20 miljoen stuks was Lenovo, gevolgd door Dell en HP met 18, respectievelijk 17 miljoen exemplaren. Als China de deur dicht gooit voor buitenlandse PC makers dan zal dat de top3 en zelfs top10 ranking behoorlijk gaan verstoren. De top1 positie van Lenovo zal verder toenemen. Enkele ODM’s die we in het Westen amper kennen zullen opeens zichtbaar worden in de overzichten.
Over de aanleidingen (meervoud!) voor deze Chinese actie valt een hoop te discussiëren en dat geldt ook voor de kansen deze eis te realiseren. Maar het laat wel zien wat een fundamentele verandering in de PC markt kan worden. Lenovo dat een marktaandeel krijgt dat gelijk is aan dat van Dell en HP samen. Als dat gebeurt dan is de markt fundamenteel veranderd.