Enschede beboet voor wifitracking: 600.000 euro

De gemeente Enschede moet alsnog 600.000 euro boete betalen vanwege wifitracking, meldt Tubantia. Ondanks het bezwaar van de gemeente blijft De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) van mening dat Enschede de privacy van de burgers niet heeft gewaarborgd. De eerder opgelegde boete blijft daarmee staan.

De gemeente Enschede begon in 2017 via sensoren in de grond met het monitoren van de drukte in de binnenstad. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifisignalen uit de mobiele telefoons van passerende mensen op. De kastjes registreerden elke telefoon  apart met een unieke code. Maar de privacywaakhond oordeelde vorig jaar dat als er over een langere periode signalen worden bijgehouden, mensen niet worden geteld, maar gevolgd. En dat het daarbij gaat om herleidbare persoonsgegevens.

Boete en bezwaar

Enschede kreeg daarom een boete opgelegd vanwege wifitracking. Die loopt over de periode mei 2018 toen de AVG van kracht werd, tot en met mei 2020. De gemeente stopte in mei 2020 met deze wifitracking en maakte bezwaar tegen de boete.

Bezwaar afgewezen

Negen maanden na dat bezwaar blijft het oordeel van de AP dus staan en moet de gemeente Enschede de boete van 600.000 euro gewoon betalen. De gemeente heeft aangegeven na te denken over eventuele vervolgstappen.

Bron: Tubantia

Mobiele versie afsluiten