Na de zomer komt de Europese Commissie (EC) met een nieuwe voorstel voor gestandaardiseerde oplaadstekkers voor mobiele telefoons. Het voorstel moet een einde maken aan de bijzondere regeling die nu geldt en geen wettelijke kader heeft. Dat we op dit moment overal USB-C, Micro-USB en Lighting zien komt alleen maar door afspraken tussen 14 grote fabrikanten.
Circa tien jaar geleden heeft de EC geprobeerd te komen tot een standaard stekker voor het opladen van mobiele devices. De markt voor smartphones, tablets en dergelijke was toen wezenlijk kleiner, maar ook meer gefragmenteerd. Er was op dat moment zelfs nog een aantoonbaar marktaandeel voor Windows Mobile. Nu zijn er in de EU nog maar twee operating systems voor devices die meetellen: Apple en Android.
Vertraging in 2020
Het streven van de EU was om eind 2019 het onderwerp weer op de agenda te zetten. Dan zou de “gedoogperiode” na tien jaar kunnen worden beëindigd. In 2020 waren er echter andere onderwerpen belangrijker dan het maken van afspraken over stekkers en zo is er vertraging ontstaan. Het onderwerp is ook door de pers vergeten. Dit ondanks het feit dat er redelijk veel onderzoek is gedaan vanaf 2019 en tot in 2020 naar de markt en de problemen die standaardisatie kan oplossen.
Duidelijk is dat minder variatie in snoeren en vooral stekkers zal leiden tot minder vraag naar nieuw. Makers van smartphones en tablets kunnen dan ook eenvoudiger die devices zonder snoeren en oplaadstekkers verkopen. Dat bespaart productie en verpakkingsmateriaal. Als het goed is kan het zelfs leiden tot lagere verkoopprijzen, maar de meeste onderzoeken gaan daar met een grote boog omheen.
51.000 ton
Wat wel door meerdere partijen is onderzocht is de impact van EU beleid op de afvalberg. Het Europees Parlement schermt met onderzoek dat “mobile chargers” in de EU jaarlijks 51.000 ton afval opleveren. Het mag duidelijk zijn dat deze berg afval aanpakken als “laaghangend fruit” wordt gezien. Binnen de Brusselse instanties en de nationale parlementen zal er weinig weerstand zijn tegen bindende regels van de EC om smartphones en dergelijke op korte termijn standaard zonder oplaadstekkers en oplaadsnoer te verpakken en verkopen.
Waarover de EC nog geen standpunt over heeft ingenomen is wat er met de rest van de USB devices moet gebeuren. Dat kan komen omdat de meeste consumenten headsets en vergelijkbare accessoires zonder lader en in het beste geval met een kort oplaadsnoer worden uitgeleverd.