Duitsland verwijdert de laatste openbare telefooncellen

over legacy en stroomverspilling gesproken

In Duitsland begint men deze maand het met verwijderen van de overgebleven openbare telefooncellen. De Oosterburen volgen daarmee het Nederlandse voorbeeld. Telefooncellen zijn ook daar straks geschiedenis.

telefooncel DuitslandOoit telde Duitsland circa 160.000 openbare telefooncellen. Bijzonder is dat niemand precies weet hoeveel het er waren en een landelijk bijgehouden register is niet (meer?) aanwezig. Hoeveel er op dit moment nog zijn is daarom evenmin bekend. Deutsche Telekom spreekt over ongeveer 12.000 cellen, die formeel als telefooncel kunnen worden gebruikt. Hergebruik als boekenkast of klantenkas is niet meegeteld. DT gaat waarschijnlijk uit van cellen met een aansluiting op het stroom- en telefoonnet.

Wettelijke plicht

Waarom de resterende cellen nu pas worden opgeruimd, komt omdat DT pas sinds eind 2021 (!) geen wettelijke plicht meer heeft tot het aanbieden van deze faciliteit. In Nederland is de wet die dat voorschreef al in 2008 geschrapt. De Oosterburen lopen wat dat betreft dus meer dan 10 jaar achter. De Zuiderburen doen het overigens niet veel beter. Daar is schijnbaar pas eind 2021 de laatste telefooncel weg getakeld.

ISDN

Om het verhaal compleet te maken: Deutsche Telekom heeft als semi-staatsbedrijf nooit haast gehad de cellen te verwijderen. Het leverde namelijk een behoorlijke vergoeding op en het was vulling van het ISDN netwerk. Zonder de telefooncellen was Duitsland ook nooit koploper in ISDN gebruik geweest.

Maar die bron van inkomsten is dus binnenkort weg. Belangrijkste reden is dat zelfs in Duitsland ISDN compleet EOL is en als legacy niet langer in de lucht gehouden kan worden. Kennis en onderdelen zijn er niet meer.  DT noemt de legacy problematiek als een van de redenen waarom men blij is dat de telefooncellen nu geschrapt mogen worden.

De telco wijst overigens ook, lekker inspelend op de actualiteit, op het stroomverbruik. Zonder verdere onderbouwing wordt als verbruik van een cel “tussen de 500 en 1.250 Kwh per jaar” genoemd. Dat komt dan weer overeen het een besparingspotentieel dat gelijk is aan het verbruik van een paar duizend woningen.

Het verhaal van legacy en de problemen die dat geeft klopt, daar is geen twijfel over mogelijk. Bij het stroomverbruik is enige voorzichtigheid geboden. Dat argument komt DT en de andere telco’s namelijk op dit moment heel goed van pas om op Europese schaal de netneutraliteit om zeep te helpen. De telefooncel mag dan wel zo goed als verdwenen zijn, de slinkse methoden van dit soort bedrijven om met fictieve kosten te goochelen zijn nog steeds aan de orde.

Mobiele versie afsluiten