Duitse overheid mag waarschuwen voor gebruik Kaspersky software

Kaspersky Duitsland heeft vorige week  een nederlaag geleden voor de hoogste Duitse rechtbank. Ook het Verfassungsgericht is van mening dat de overheid mag burgers en bedrijven mag waarschuwen voor het gebruik van de AV software. Daarmee wordt het wel erg lastig voor het bedrijf.

BSI Bund

bund bsiDirect na de start van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne heet BSI Bund (dat is onder andere de federale CERT dienst) via een persbericht laten weten problemen te zien met de software van Kaspersky. Als Russisch bedrijf kan het gedwongen worden opdrachten van Moskou aan te nemen die als doel hebben de IT in Duitsland te ondermijnen. In dat zelfde bericht staat nadrukkelijk dat BSI daar op dat moment nog geen tekenen van zag, maar de Russische wetgeving laat aan duidelijkheid weinig te wensen over.

Daar was Kaspersky Duitsland natuurlijk niet blij mee. Het bedrijf lag om vergelijkbare redenen al langer onder vuur, maar dat was vooral in andere landen. Duitsland kwam pas in beweging door de oorlog. De stap naar de rechter volgde omdat BSI weigerde het communiqué aan te passen. In kort geding en hoger beroep kreeg de overheidsdienst steeds gelijk. Als voorlopig laatste middel was er de gang naar de hoogste Duitse rechter.

Die oordeelde afgelopen week dat BSI op zich correct heeft gecommuniceerd. Suggesties dat de meldingen politiek zijn gekleurd en gestuurd zijn resoluut van tafel geveegd. Als er twijfels zijn over de feitelijke inhoud dan moet dat blijken uit de eveneens lopende inhoudelijke procedure (vergelijkbaar met een Nederlandse bodemprocedure).

Einde verhaal?

Daarmee is het voorlopig einde verhaal voor Kaspersky software in Duitsland. Het bedrijf is inmiddels ook geen lid meer van brancheorganisaties of IT platformen. Elke zakelijke klant zal nu echt wel moeten overstappen. Al was het maar om gedoe met de verzekeringen en auditors te voorkomen. Of de consumentenmarkt nog iets voorstelt is niet bekend.

Mobiele versie afsluiten