Vorige week waren er twee afzonderlijke berichten over de uitfasering van legacy communicatie. Beide berichten hebben weinig reacties opgeleverd. Toch is er in beide gevallen achter de schermen nog wel het nodige loos.
De fax gaat weg
Verder was en is een van de grote voordelen van de fax dat er geen dure infra vereist is. Over een gewone telefoonlijn die te slecht was voor een inbelmodem (!) was faxen nog altijd mogelijk. De Fax was ook een van de redenen waarom ISDN in Nederland zo’n grote groep gebruikers kende. Niets zo logisch (en makkelijk te verkopen) als het tweede nummer activeren en dat dedicated voor faxen te gebruiken.
In de rechtspraak is de fax echter in de problemen geraakt. De techniek is weliswaar simpel te bedienen, robuust is de fax niet. Faxverkeer is niet veilig genoeg. Daarom stapt deze speciale groep gebruikers per volgend jaar over naar speciale e-mail.
Daar is niet iedereen blij mee. Er zijn nogal wat gebruikers die moeite hebben met de overstap van fax naar e-mail voor de zakelijke communicatie. De integratie en koppelingen moeten worden aangepast. Als de kantoren dat zelf niet kunnen is er externe hulp nodig. Die kosten schuift menigeen voor zich uit. De migratie van fax naar “veilige e-mail” is niet vergelijkbaar met het aanpassen van de communicatie bij een doorsnee bedrijf. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de groep verzenders, de ontvangers en de inhoud van de communicatie. Daarom is ook niet elke IT dienstverlener in staat van deze bijzondere migraties te profiteren.
Het kopernetwerk gaan weg
Een ander vorm van legacy communicatie waarvoor de uitfasering speelt is het kopernetwerk van KPN. Dat kan nog door een deel van de hierboven beschreven groep worden gebruikt. Dit netwerk haalde vorige week echter niet de pers vanwege de belangen van die gebruikers. Het is T-Mobile dat wholesale gebruiker is van het netwerk. Die telco wil nu via de rechter afdwingen dat de eigenaar van het koper, KPN, dit langer in de lucht houdt.
KPN is bij het opstellen van het draaiboek voor het uitfaseren van het netwerk niet over een nacht ijs gegaan. Noch even los van de toestemming die nodig is van de toezichthouder, zou het ook commercieel een dure grap worden daar fouten te maken.
Het belang van KPN als eigenaar staat hier redelijk haaks op het belang van T-Mobile. De eerste wil de kosten drukken. De ander wil zo lang mogelijk de bestaande contracten uitmelken en churn voorkomen. Voor beide standpunten valt wat te zeggen. Het oordeel van de rechter zien we binnenkort wel verschijnen.
Maar een ding is duidelijk. Met of zonder veel persaandacht en rumoer in de rechtszaal, volgend jaar gaan er twee belangrijker migraties plaatsvinden. We nemen afscheid van een legacy netwerk en legacy communicatie.