De staat van het kopernetwerk in Nederland

EOL, maar vooralsnog onmisbaar

In Nederland en de rest van de Europa is het traditionele kopernetwerk voor communicatie EOL verklaard. PSTN gaat als eerste op zwart en daarna  ISDN. Over dat laatste zijn de laatste weken enkele vragen binnengekomen bij de redactie van ITchannelPRO.

Recente meldingen

GlasvezelDe vragen over de toekomst van ISDN in Nederland hebben te maken met twee recente meldingen. De eerste betreft het geschil tussen T-Mobile en KPN, waarbij de rechter de klacht tegen KPN heeft afgewezen. Tweede melding gaat over het overbodig verklaren van de fax.

Over beiden cases lijkt nog een hoop onduidelijk te zijn. De kans is groot dat ITchannelPRO daar nog in andere artikelen op terugkomt. Voor deze eerste bijdrage wordt een stap terug in de tijd gezet en wordt naar het generieke kopernetwerk gekeken.

Berec rapport

De toezichthouders voor het telefonienetwerk in Europa werken nauw samen als Berec om de afschakeling van het kopernetwerk in goede banen te leiden. 32 landen (het VK doet niet mee) hebben daarvoor de afgelopen maand een concept rapport gepubliceerd.

Het klinkt namelijk erg makkelijk het kopernetwerk “uit te zetten”, maar waarvoor wordt dat nu nog gebruikt?. In twee landen (Nederland en Roemenië) is er de complicerende factor dat er niet een dominante netwerkaanbieder is. Inventarisatie van gebruik en risico’s is daardoor in die landen schijnbaar moeilijker. Waarschijnlijk staat niemand in Nederland daar bij stil.

Wat men zich ongetwijfeld wel realiseert is dat aan het gewone koper vrij veel xDSL verbindingen hangen, ook in Nederland. Het rap kunnen uitzetten van koper tot aan de wijkkasten en centrales is een. Het stuk daarna is vooralsnog een veel landen nog nodig.

Daarom hebben nog lang niet alle aanbieders in de 32 landen bekendgemaakt te staken met dienstverlening over koper. (20 wel, 10 niet. NL en RO zijn niet meegeteld). Dat er al koperdiensten zijn afgesloten komt in 13 landen voor en in 17 landen gelden daarvoor regels die door de toezichthouders zijn opgesteld.

Nederland buiten de kopgroep

Tot die regels geldt ook de uiterste datum waarop het kopernetwerk geheel buiten dienst gesteld moet zijn. Dat verschilt in de 30 landen tussen 2023 en 2030. De kans dan Nederland tot de kopgroep behoort lijkt op dit moment uitgesloten. Volgens Berec was in 2021 39 procent van de gebruikers in Nederland nog volledig afhankelijk van een koperlijn (“full copper loop”). Bij 32 procent van de aansluitingen was er sprake van (“part of copper loop used”).

Bijna vier op de tien, dat is iets waar we in Nederland te weinig bij stilstaan, omdat bijna iedereen een vlotte breedband verbinding heeft en er zoveel reclamecampagnes zijn voor glasvezel. Maar de realiteit is duidelijk minder rooskleurig. Een substantieel deel van de huishoudens en bedrijven in Nederland is nog echt afhankelijk van het EOL verklaarde kopernetwerk.

Mobiele versie afsluiten