Dinsdag stond hier een artikel over het uitzetten van xDSL verbindingen zodra FttX beschikbaar is en daarin is geen woord gerept over PSTN infra. Het toeval wil dat enkele uren later een melding over British Telecom verscheen die dat thema aansnijdt.
De Britse incumbent is er achter gekomen dat er te veel risico’s kleven aan het dichtzetten van het oude kopernetwerk voor spraakverbindingen – PSTN dus. De geplande datum van eind 2025 wordt nu twee volle jaren vooruitgeschoven. Pas per eind 2027 moeten de landlines dood zijn.
Deze stap neemt BT niet vrijwillig. Alles wijst erop dat de telco door de overheid wordt gedwongen de lijnen langer in de lucht te houden. De overheid stelt dat een omvangrijke groep bestaande uit onder andere burgers (kiezers!) niet in staat zal zijn voor de eerder gecommuniceerde datum te migreren.
Ouderen of de overheid
Voor het gemak wordt deze groep getypeerd als “de ouderen, zwakkeren en zieken”, maar dat is wel erg kort door de bocht. De overheid zelf is, zie dit eerdere bericht, zelf een van de grootgebruikers van legacy communicatie. Niet alleen 2G en 3G, maar juist ook gewone vaste lijnen zijn op heel veel plekken in gebruik en dusdanig embedded dat ze niet snel omgewisseld kunnen worden voor een moderne verbinding.
De overheid als grootgebruiker bestempelen maakt het ook eenvoudiger zicht te krijgen op het soort communicatie dat nu nog over de landlines loopt. Naast oproepen via spraak zijn er behoorlijk wat alarmeringen en signaleringen (data dus) die nog via de twee koperdraden worden verstuurd.
Lijken uit de kast
Het eiland aan de andere kant van de Noordzee is groter en deels ontoegankelijker dan Nederland. Alleen al daarom zal de schrik over de omvang van de écht complexe PSTN legacy infra daar veel groter zijn dan hier het geval was. Daarmee is echter niet gezegd dat tegen de tijd dat in Nederland het kopernetwerk voor data wordt dichtgezet (analoge spraak is al een gepasseerd station) er nog wat lijken uit de kast vallen.