Dat viel te verwachten: EU klopt bij Broadcom aan

Eerste stap naar onderzoek naar misbruik marktpositie

De overname van VMware door Broadcom is indertijd door de EU goedgekeurd en normaal is daarmee het dossier gesloten. Via Reuters weten we nu dat het dossier weer is geopend. Brussel heeft Broadcom om opheldering verzocht en dat is zeker geen routinevraag.

broadcomHet is niet zomaar een afdeling van de EU waarmee Braodcom niet te maken krijgt. Het is de afdeling die onderzoek doet naar monopolies en machtsmisbruik. Reuters schrijft dat men in actie is gekomen na het ontvangen van een groot aantal klachten met voorbeelden over het gewijzigde licentiebeleid van de nieuwe eigenaar van VMware.

De geringe afstand in tijd tussen het groene licht voor de overname en nu dan de start van het onderzoek is opmerkelijk. Het kan niet anders of de hoeveelheid informatie en de kwaliteit daarvan die in Brussel is aangekomen moet overweldigend zijn.

Moeilijk voorstelbaar is dat niet, want online is uitgebreid geschreven over de nieuwe voorwaarden, licentiemodellen en het prijskaartje. Een deel van die cases is door koepelorganisaties zoals CISPE maar ook landelijke VMware gebruikersgroepen gebruikt als onderbouwing van een klacht over met misbruik maken van een monopoliepositie.

Ontvangers van die klachten in Brussel zijn de EU-commissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, de EU-commissaris voor interne markt en diensten, Thierry Breton. en de voorzitter van de EU-commissie, Ursula von der Leyen.

“too little – too late?”

Broadcom heeft op de dag dat Reuters met deze primeur kwam via het eigen blog laten weten – wederom – enkele wijzigingen aan voor bestaande VMware-klanten. Dat is de tweede keer in een maand tijd en het geeft aan dat de Broadcom doorheeft dat er een probleem is. Maar de vraag was in maart hetzelfde als nu in april. Denkt Broadcom echt dat het verlagen van de prijs voldoende is?

Zelfs de kersverse aankondiging dat de eeuwigdurende licenties geldig blijven kan wel eens “too little – too late” zijn. Brussel start niet zomaar een onderzoek, het zou op basis van alle klachten de indruk kunnen hebben dat Broadcom de EC verkeerde informatie heeft gegeven om de overname goedgekeurd te krijgen.

Mobiele versie afsluiten