Column Rob Wierenga

Alles veilig in en rond het slimme huis!

De Tweede Kamer heeft resellers begin februari verplicht voor om digitale apparatuur en diensten werkend en veilig te houden. Als ook de Eerste Kamer het plan goedkeurt, hebben consumenten straks bij de aankoop van slimme apparaten recht op software- en beveiligingsupdates.

Rob Wierenga van Techniek Nederland kijkt terug op een roerig 2020Hetzelfde geldt voor de aanschaf van applicaties of streamingdiensten. “Door de invoering van een plicht voor verkopers om updates te leveren, blijft de consument langer verzekerd van ondersteuning en een werkend, veilig apparaat”, schrijft het ministerie van Economische Zaken.

De termijn van verplichte updates wordt gebaseerd op basis van proportionaliteit. Bij een duurder product zoals een slimme wasmachine mag je langer updates verwachten dan bij een game op je telefoon. Het kabinet wil dat apparaten langer worden gebruikt. Aangezien nu veel apparaten verkocht waarvan de updates na korte tijd stoppen, zijn ze snel verouderd of werken ze niet goed meer.

Gemeenschappelijk verantwoordelijkheid

Toch weet ik niet of we blij moeten zijn met de plannen. Het is immers de vraag of we verkopers verantwoordelijk moeten maken voor (het leveren van) updates. Nederland kent al een langere garantietermijn dan andere EU-landen en een gemiddelde winkelier of webshop voert duizenden producten. Controleren of die allemaal moeten worden ge-update en wanneer, is onmogelijk. Bovendien zijn zij niet degenen die updates maken. Fabrikanten en retailers, maar ook consumenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk. Winkeliers moeten veilige producten in hun winkel hebben. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat ze veilig blijven. Samen moeten consumenten er vervolgens op wijzen dat ze apparaten regelmatig updaten.

Doe je updates

Het wetsvoorstel past in de campagne Doe je updates. Uit onderzoek van het ministerie van EZK blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders slimme apparaten van vanwege tijd of gedoe niet update. Dus zijn ze kwetsbaar voor cybercrime. De campagne roept dan ook op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft tips via www.doejeupdates.nl. De Smart Living Society ondersteunt de campagne om het bewustzijn onder de consument groter te maken.

Samenwerking is essentieel

Smart Living Society is in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de ACM over een gezamenlijke oplossing en samenwerking. Iedereen is tenslotte gebaat bij een goed en veilig huis.

 

Rob Wierenga Smart Living Society

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nummer 1)

Mobiele versie afsluiten