column Lieke Lamb: De dag van…

Portret Lieke Lamb_2016In New York vond in 1908 de eerste ‘vrouwendag’ plaats. Sinds 1910 wordt deze dag internationaal erkend, en op 8 maart dit jaar mocht ik er op TV weer uitgebreid aandacht aan besteden. En een maand later sprak ik op TV over Girls’ Day (11 april): Een prachtig VHTO-initiatief om middelbare scholieren – nog voor de profielkeuze – kennis te laten maken met de praktijk van bètavakken, door het bezoeken van techbedrijven.

Bepaalde reacties die ik krijg, zijn steeds hetzelfde: is dit nu wel echt nodig, is het niet te pusherig, en waarom wel voor vrouwen niet voor mannen?

Er zijn veel speciale dagen, zoals de Dag van de Telecommunicatie (17 mei), Internationale Girls in ICT-dag (25 april), Internationale vrouwen in Engineering Dag (23 juni) en Dag van Vrouwen in Techniek (4 april). Daarnaast zijn er talloze initiatieven om de sector te promoten en specifiek vrouwelijke deelname te stimuleren.

‘Is dat nou nodig?’ Het belang van het promoten van deze sectoren is groot; onbekend maakt onbemind. Als we meer vrouwen in de techniek willen, is het cruciaal om hen er specifiek bij te betrekken. De impact van een vrijblijvende kennismaking of een rolmodel uit de sector wordt vaak onderschat. Tijdens Girls’ Day bezochten ruim 8.400 meisjes technologiebedrijven, waar ze anders misschien nooit mee in contact zouden komen.

Vaak wordt gevraagd of alle verschillende initiatieven wel nodig zijn. Ook als directeur van Women in Tech hoor ik dat. Samenwerken kan krachtig zijn. Maar verschillende organisaties spreken verschillende groepen vrouwen en sectoren aan, wat diversiteit in benadering en betrokkenheid bevordert.

‘Is het niet pusherig?’ Moet je vrouwen wel de techniek in willen pushen als ze niet willen? Dit is een vals dilemma. Vrouwen kiezen vaak niet voor techniek omdat ze er niet mee bekend zijn, of omdat de sector niet voldoende op vrouwen is ingericht. Allicht dat je dan een veiligere richting kiest.

‘Waarom is er geen mannendag?’ Die is er wel, 19 november. Voel je vrij er een feestje van te maken, heren. Het is gewoon iets onbekender. Net als 13 februari overigens (de dag voor Valentijnsdag), ‘minnaressendag’. En dan is er nog een dag op 14 maart, maar die mogen de heren zelf even opzoeken.

‘Is dit nu wel echt nodig?’

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2024 02)

Mobiele versie afsluiten