Apple behaalt recordomzet dankzij iPhone 12

Apple heeft een recordomzet van meer dan 100 miljard dollar behaald. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het huidige fiscale eerste kwartaal, die door het bedrijf zijn gepubliceerd. Vooral de inkomsten uit de verkoop van de nieuwe iPhone 12 hebben aan de hogere omzet bijgedragen.

Apple schrijft dat het in totaal een omzet van 111,4 miljard dollar behaalde, omgerekend 92,1 miljard euro. Dat is een stijging van 21 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Toen kwam de omzet nog uit op 91,8 miljard dollar, zo’n 76 miljard euro. Ook het netto-inkomen steeg, van 22,2 miljard dollar een jaar geleden naar 28,8 miljard dollar in het afgelopen kwartaal.

iPhone als groeimotor

De grootste groeimotor in het afgelopen kwartaal waren duidelijk de iPhone. In de laatste drie maanden van 2019 kwam de omzet uit de leveringen van iPhones uit op bijna 56 miljard dollar, terwijl er in dezelfde periode een jaar later een omzet werd behaald van 65,6 miljard dollar. Dat is een stijging van zo’n 17 procent.

Nieuwe privacyfunctie

Verder brengt Apple naar eigen zeggen “aan het begin van de lente” een nieuwe privacyfunctie uit op iOS, waarmee ontwikkelaars aan gebruikers moeten vragen of hun app hen mag volgen. Dat meldt het bedrijf in een nieuw privacyrapport. In een nieuwe iOS 14-bèta is de functie al beschikbaar.

Nadrukkelijke toestemming

Gebruikers moeten nadrukkelijk toestemming geven om gevolgd te worden via trackers. Hiermee worden op de achtergrond gegevens verzameld van een gebruiker, zoals de huidige locatie of bezochte sites. Op basis van een unieke gebruikerscode kan zo een profiel worden gemaakt met interesses van de persoon, zodat de gebruiker gerichte advertenties krijgt voorgeschoteld.

Bron: Apple, Apple

Mobiele versie afsluiten