Amazon ziet witte rook in Brussel, Broadcom donkere wolken

Update artikel over EC onderzoek van vier Amerikaanse IT bedrijven

Amazon weet nog dan toch voor het einde van dit jaar welke veranderingen het van Brussel moet doorvoeren, voor Broadcom ziet het er veel slechter uit. In beide gevallen viel dat te verwachten. Voor het zakelijke IT kanaal zijn alle twee de berichten belangrijk.

Deal Amazon

Europese Commissie ECDe Amerikaanse verzender annex marktplaats doet het in de eigen persberichten overkomen alsof er een goede deal met Brussel is gesloten. Dat lijkt ook te kloppen, want Brussel geeft inmiddels zelf aan dat vervolgstappen vooralsnog niet aan de orde zijn. Groot verschil is wel hoe er over de invulling van die deal wordt gesproken.

Dat Amazon aangeeft blij te zijn dat de “twijfels bij de Europese Commissie van tafel zijn” is een creatieve kijk op het resultaat. Bij de EU klinkt toch wel een iets andere boodschap en dat is er een die meer door de Europese vakpers is overgenomen dan de quote van de andere partij. Het is dan ook erg simpel. Amazon heeft ingezien dat het op drie punten de business structureel moet aanpassen. Doet het dat niet, dan volgt een nieuwe procedure van de EC en dan is het niet de vraag of er een boete uitrolt. Eventueel kan het dan nog gaan over de hoogte, maar omdat Amazon nu is gewaarschuwd zal die automatisch richting het maximum gaan. Dan gaat het over tien procent van de omzet.

Afzien gebruik data

Een boete van die hoogte kan ook Amazon zich niet permitteren. Daarom zal het op zo kort mogelijke termijn de veranderingen gaan doorvoeren. Voor B2B en SoHo aanbieders op het platform is van die veranderingen een er echt heel belangrijk. Amazon zal blijvend afzien van het gebruiken van data die bij koop en verkoop op het platform ontstaat. Citaat van Reuters: “The company has agreed not to use sellers’ data for its own competing retail business and its private label products.” Dit is echt goed nieuws voor aanbieders en ook voor klanten van deze marktplaats.

Broadcom

Voor Broadcom is er geen goed nieuws te melden. De EC heeft namelijk bekend gemaakt een grondig onderzoek te starten naar de aangekondigde overname van VMware. Brussel heeft indicaties dat de overname kan leiden tot minder interoperabiliteit tussen de software van VMware en de hardware van derde partijen, of van partijen die geen extra deals sluiten met Broadcom. Het is vooral de vrees dat bepaalde hardware kan worden uitgesloten die Brussel noopt tot het nemen van deze stap. In het persbericht van de EC staat hier ook meer over te lezen.

Dat deze deal geen hamerstuk zou zijn viel te verwachten. De voornaamste punt van bezwaar is desondanks een verrassing. Hoe Broadcom hier zonder nog meer kleerscheuren uitkomt is koffiedik kijken. Het bedrijf zal voorlopig alleen maar donkere wolken zien, niet alleen boven Brussel, want deze zorgen zullen net zo goed in Londen en Washington bestaan.

Mobiele versie afsluiten