Zowel Alphabet/Google als Microsoft hebben vorige week geprobeerd met AI indruk te maken op beleggers en analisten en een hype te starten. De poging van Alphabet was liep uit op een teleurstelling die zich vertaalde in een koersverlies van omgerekend $100 miljard. Microsoft deed het op het eerste gezicht beter.
Beide bedrijven proberen met AI indruk te maken op de markt in brede zin. Daarbij wordt niet zo nauw naar de regels gekeken. De presentatie van Alphabet stak schril af tegen wat Microsoft liet zien. Inmiddels weten we dat het bedrijf uit Redmond een geconditioneerde demo heeft laten zien. Spontaniteit en real-life situaties zien er anders uit.
De markt was desondanks van beiden “presentaties” zeer onder de indruk. Zoeken, verzinnen, schrijven, alles gaat op de schop als dit soort technieken gemeengoed worden. Voorstanders kwamen online ruim aan het woord en trendwatchers hebben de meest interessante beelden geschetst.
Geld verdienen
Op de achtergrond is een heel andere groep aan het werk gezet. Dat zijn de analisten die beleggers adviseren. De vraag die zij moeten beantwoorden is onder andere op welke termijn hier aan te verdienen valt. De behoefte geld te verdienen aan investeringen in de IT is zou oud als IT zelf, maar de druk om ook daadwerkelijk resultaten te laten is is groter dan ooit. 2022 is immers het jaar dat de hele IT sector onvoorstelbaar grote bedragen aan waarde is verloren. Het is duidelijk geworden dat beleggen in die sector ook een negatief rendement kan opleveren.
Dat ziet de sector zelf natuurlijk ook wel en daarom wordt nu met man en macht gezocht naar manieren om tot de verbeelding sprekende new business te ontwikkelen. Door de hele sector speelt dat meer dan de afgelopen jaren. Men moet ook wel want het vertrouwen van VC’s en andere beleggers heeft een tik opgelopen. Er is ook een heel ander soort concurrentie bijgekomen nu de rente omhoog is gegaan.
AI – hype of reddende engel
AI lijkt om meerdere reden de reddende engel te zijn voor een deel van de sector. Het is abstract genoeg om op te vallen en de vermeende voordelen hebben amper uitleg nodig. Softwaremakers, leveranciers van servers en datacenters hopen hier allemaal een bijdrage aan te gaan leveren. Daarbij wordt door de twee laatst genoemde schakels op een punt nadrukkelijk gezwegen.
AI zoals het nu wordt gepresenteerd heeft namelijk behoorlijk hoge kosten. De stroomrekening is aanzienlijk en wat er voor de speciale hardware nodig is heeft ook een stevig prijskaartje. Vorige week is niet gevraagd of bedrijven die voorheen fors verdiend hebben aan cryptoming AI als een markt met minder risico’s beschouwen. Net als de stroomkosten is dat punt door iedereen genegeerd.
Iedereen? Nee, onderzoekers die AI al langer in de loep nemen en zelf inzetten hebben al eerder gewezen op kosten en de milieu footprint die te omvangrijk zijn om genegeerd te worden. Waarom dat vorige week nergens de pers heeft gehaald laat zich raden. Bij het aanjagen van de hype voor AI is geen behoefte aan kritiek of rapporten die zijn gebaseerd op onderzoek in plaats van marketingpraat.