ACM gaat keuzevrijheid mobiele betaalapps onderzoeken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of betaalapps van klanten hen voldoende keuzevrijheid geven voor het gebruik van NFC bij het contactloos betalen. De software van sommige smartphones laat volgens de marktstudie ‘Big Tech in de betaalmarkt’ alleen de betaalapp van de softwareontwikkelaar toe tot NFC. Dit wordt nader onderzocht.

Het beperken van smartphones bij het gebruik van NFC kan, volgens de ACM, belemmerd zijn voor de innovatie op het gebied van betaalapps en vermindert de keuzevrijheid van consumenten en bedrijven. De ACM gaat daarom onderzoeken of de toegang voor betaalapps tot NFC-communicatie gebruikers ook echt beperkt. Als de ACM tot de conclusie komt geen regels zijn overtreden, stopt het onderzoek. Zo niet, dan kan dat leiden tot sancties, zoals een boete.

Toezicht op betaalsystemen

De ACM houdt toezicht op de regels voor bedrijven in de financiële sector, waaronder banken en technische dienstverleners. Ook is de ACM ook bevoegd om onderdelen van de Interchange Fee Regulation te handhaven. In deze Europese Verordening staat dat consumenten het recht hebben om in een winkel te kunnen kiezen op welke wijze ze betalen.

Bron: ACM

Mobiele versie afsluiten