ACA IT-Solutions reflectie op 2021 en de vooruitblik op 2022

“2022 sounds like 2020 too”

Eddie-PistersLaat ik beginnen met iedereen een goede gezondheid en een voorspoedig nieuwjaar te wensen. Voorspoed betekent niet voor iedereen zonder meer hetzelfde. Voor de een is dat een carrièrestap maken, voor de ander een onderneming gezond houden, misschien een kindje verwachten of gewoon  vrijheid. Mijn wens is dat 2022 een jaar mag worden waarin we gezond mogen blijven of worden en onze bewegingsvrijheid weer terugkrijgen.

Waar je mee omgaat, raak je mee besmet

In maart 2020 werden we geconfronteerd met de eerste lockdown. Geen relaties meer bezoeken, geen real-live events meer bijwonen en op enig moment zelfs niet meer naar kantoor mogen. Als je thuis mag werken is dat prettig, maar thuis moeten werken is toch ècht iets anders. Inmiddels zijn we bijna twee jaar en drie vaccinaties verder. Op het moment van schrijven zitten we weer in een lockdown en de besmettingen vliegen ons om de oren. Daar kruipen we wel weer uit, maar we hebben ons (werkende) mensheid wel aangepast en ontwikkeld.

Er zijn mij afgelopen jaar een aantal dingen opgevallen. Vanuit huis, kunnen samenwerken (met de nadruk op samen) is een sleutel naar succes. Dat was het natuurlijk al, maar nu we elkaar minder vaak ontmoeten, is het essentieel geworden. Een platform en adequate collaboratietools gaan je helpen.

Goed voorbeeld doet volgen

Darwin zei: “Het is niet de sterkste of intelligentste die overleeft, het is degene die zich het beste kan aanpassen.” Dus reserveer voldoende tijd en middelen voor adoptie. Neem mensen in je omgeving mee in je overwegingen en leg uit waarom veranderen zo belangrijk is. Gereedschappen zijn mooi, maar a fool with a tool is still a fool!

Last but not least, zijn we in 2021 ook geconfronteerd met een digitale pandemie. Het lijkt wel als of ransomware een wedloop voert met de Covid-pandemie. Bedrijven moeten in 2022 daarom nog meer gaan investeren in cybersecurity. Je hoort het vaak: de vraag is niet of je gehackt gaat worden, maar wanneer. Als je in een dergelijke situatie weerbaar bent, kan dat het verschil maken tussen overleven of ten onder gaan.

Mijn advies voor 2022 is: investeer meer in cyberweerbaarheid, adoptieprogramma’s en collaboratie.

Ik zit al ruim tien jaar in de buitendienst en niet in laatste plaats omdat ik graag een vrije vogel ben. Ik hunker naar het moment dat we weer onbezorgd op pad kunnen. Elkaar weer echt ontmoeten en samen ondernemen.

Eddie Pisters, Productmanager ACA IT-Solutions

Mobiele versie afsluiten