2020 was een slecht jaar voor groot deel Top 20 service providers

GlobaldataIn het bijzondere jaar 2020 hebben met name de grote service providers klappen gekregen. Zij waren duidelijk minder goed in staat in te spelen op het massale thuiswerken. Dat blijkt uit recente data van GlobalData dat dit deel van de IT sector op de voet volgt.

De top 20 service providers telt veel bedrijven uit India en de Verenigde Staten. Accenture (Ierland) Capgemini en Atos (beide uit Frankrijk) zijn de enige spelers op wereldschaal die uit Europa komen.

130 procent minder winst

Waar het hoofdkantoor is gevestigd had duidelijk geen impact op de omzet van 2020. Dat de twee bedrijven met de grootste winstdalingen Amerikaans zijn lijkt bijzonder. HPE noteerde 130 procent minder winst, NCR 114 procent. VMware en DXC komen ook uit dat land en noteerde over heel 2020 zwarte cijfers. Wat voor bijna de gehele top 20 opgaat is dat een double digit omzetgroei is ingeruild voor een single digit groei, als er al geen krimp is gemeld.

Schril contrast

 

De cijfersvan GlobalData staan in schril contrast met wat menig Nederlandse MSP of IT dienstverlener heeft ervaren. Deze bedrijven van kleinere omvang waren makkelijker in staat in te spelen op het ondersteunen van de migraties van kantoor naar thuiskantoor. Zowel de dienstverleners, de opdrachtgevers als de thuiswerkers waren door ervaring met thuiswerken beter voorbereid. Wat ook helpt is dat de infrastructuur (lees: internetverbindingen en laptop/computers thuis) op een hoger niveau staat.

Wat de “IT dienstverlener op de hoek” in 2020 kon regelen is ook iets dat geen deel uitmaakt van het standaard portfolio van kolossen als Accenture. Die kijken naar grootschalige projecten waar met standaardisatie mogelijk is, of ze houden zich bezig het de migreren van complete processen naar de cloud of andere omgevingen. Aan die vormen van expertise was het afgelopen jaar veel minder behoefte. De budgetten daarvoor zijn bevroren of zelfs overgeheveld om het thuiswerken mogelijk te maken.

De top 20 service providers heeft opgeteld in 2020 14,6 procent minder omzet gedraaid. Dat slechts drie echt verlies hebben geboekt valt op. Bij betere bestudering van de cijfers zijn er nog eens vijf partijen met een echt kleine winst.

Verwachtingen voor 2021

Wat 2021 precies gaat brengen is niet duidelijk. We weten wel dat Atos pas op de plaats heeft gemaakt met het opkopen van Amerikaanse partijen. De verwachtingen dat de uitrol van 5G, Edge en dergelijke dit jaar tot veel new business gaat leiden moeten deels worden bijgesteld, omdat de pandemie in veel landen niet onder controle is. Voor de top 20 service providers zal 2021 dus net als 2020 geen makkelijk en eerder (weer) een slecht jaar kunnen worden.

Mobiele versie afsluiten