1uur.nu: reflectie op 2021 en vooruitblik op 2022

Bas van Leur - 1uur.nuAls werkende mens hebben we de afgelopen 2 jaar een minirevolutie doorgemaakt. We zijn massaal thuis aan het werk gegaan, zonder aversie, probleem denken, hakken in het zand of tegenwerpingen vanuit bijvoorbeeld de hoek van veilig werken in de cloud. Het moest immers gewoon. Een wereldprestatie van iedereen die daar zijn of haar steentje aan heeft bijgedragen. Teams, Zoom & WebEx zijn ons nieuwe kantoor geworden en we hebben allemaal ervaren dat het kan. Het mooiste daarvan vond ik persoonlijk de flexibiliteit die iedereen liet zien. Geduld als het even niet werkte, een helpende hand, of begrip als er een luier verschoont moest worden.

Toch zijn er beperkingen die slecht opgemerkt worden. De meest gelezen mening gaat er vanuit dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt. Dat we iets overwonnen hebben. Maar is dat al zo?

Meeting moeheid, vergrootte afstand tot collega’s, lange dagen binnen en een productiviteitfocus van jewelste. Zomaar wat minder positieve kanten van de online werkdag. Die productiviteit wordt overigens veel gebruikt als argument om aan te tonen dat (veel) naar kantoor gaan geen toekomst meer heeft. En juist daar zit een misvatting….

… 2022 wordt het jaar van de waarheid. Als de kantoren weer open mogen, gaan we dan succesvol hybride werken omarmen, of vallen we terug in onze ‘oude’ routines? Routines die niet voor niks bestaan omdat werken nu eenmaal meer is dan productie draaien en taken uitvoeren. Om hybride werken tot een duurzaam succes te maken MOETEN we de verrijking die een kantoor biedt ook de digitale wereld in weten te trekken. Oplossingen als Viva van Microsoft kunnen helpen om meer interactie, contact en relevantie de digitale werkplek op te krijgen. Aandacht voor goed gebruik, vaardigheden en training is daarbij cruciaal. De werkende mens moet leren hoe zij in de digitale wereld kan brainstormen, voldoening kan vinden en de toevallige ontmoeting kan faciliteren.

Er is nog superveel te leren. Laten we deze kans samen vastpakken om te voorkomen dat we over een jaar weer allemaal om 08:00u in de file staan…

 

Bas van Leur – 1uur.nu

Mobiele versie afsluiten