Een Zwitserse krant had vorige maand een pijnlijke primeur: politie in het land gebruikte software uit Rusland om 3D modellen van plaatsen delict te bouwen. Mede eigenaar van de fabrikant is mevrouw Tichonowa, de dochter van de Russische president. Net als haar vader staat zij op de blacklist van de Zwitserse overheid.
Het werken met 3D modellen van plaatsen delict komt steeds vaker voor. Het levert beter bruikbaar materiaal voor analyse dan 2D foto’s. Dat vier politiediensten in Zwitserland op zoek waren naar een softwarepakket dat gebruikt kon worden met de drones is dan ook een navolgbare ontwikkeling.
Minder begrijpelijk is dat men in 2017 uitkwam bij een Russisch bedrijf en dat vervolgens geen onderzoek is gedaan naar de eigenaren. Dat een krant uitvond dat er maar vier stappen nodig waren om van het softwarepakket bij het Kremlin uit te komen is bijna onvoorstelbaar.
Officiële verhaal
De landelijke politiek was natuurlijk niet blij toen die bekend werd en vragen aan de minister volgde. Die heeft vorige week geantwoord. In hoeverre die antwoorden alle argwaan weghalen is aan de lezer. Het officiële verhaal is dat in 2017 op beperkte schaal door enkele politiediensten de software is getest. Van installatie op, laat staan integratie met, het landelijke politie IT systeem zou geen sprake zijn geweest. In 2023 is vanwege zorgen over de veiligheid alles van de computers verwijderd en daarmee is het gevaar geweken.
Raadsel
Het is echt een raadsel waarom in 2016 tot de “evaluatie” is besloten. Op dat moment waren er al genoeg cases van backdoors in software die door Rusland en andere staten werden uitgebuit. In dat jaar was de eigendomsconstructie van de leverancier dezelfde als nu. Dat het softwarepakket in staat is beelden te maken die van strategische waarde zijn is een understatement. 3D landkaarten zijn verschrikkelijk belangrijk, ook om verdere cybercrime aanvallen mogelijk te maken.
Je mag hopen dat het inkoopproces in Zwitserland ondertussen is aangepast en dat men meer doet dan controleren of alle verplichte vinkjes zijn gezet. (Of de inkoopprocessen in Nederland en elders feilloos werken is een ander verhaal)